Tällaiset suomalaiset haluavat armokuoleman

Kuolinapua kaipaavat ihmiset kärsivät parantumattomista ja tuskallisista sairauksista, jotka päättyvät tuskalliseen kuolemaan. Sen välttääkseen he haluavat turvautua eutanasiaan.

– Terhokodin ylilääkäri Juha Hännisen sanoin: kyseessä on onneksi hyvin pieni joukko ihmisiä, mutta valtava määrä inhimillistä kärsimystä. Asiaa ei voida sivuuttaa sillä, että kyseessä on vain pieni osa potilaita. Ei eri sairausryhmiäkään jätetä hoitamatta, kuolinavun laillistamista ajavan Exitus ry:n puheenjohtaja Jaakko Ojanne sanoo.

– Se on kylmäsydäminen, julma ja sanoisin, että jopa sivistymätön tapa ajatella.

Ojanne kertoo, että kuolinapua haluavat potilaat kärsivät esimerkiksi keuhkofibroosin, keuhkoahtauman ja erilaisten syöpien kaltaisista sairauksista, joille ei voida tehdä mitään.

Parantumattomasti sairaiden lisäksi Ojanne tietää esimerkiksi Sveitsin Dignitas-klinikalle hakeutuneen ihmisiä, jotka ovat vaikeasti pysyvästi vammautuneita, mutta joiden tajunta ja viestintä toimivat.

Sen sijaan Ojanne tyrmää vakavasti masentuneiden ja itsemurhahaluisten eutanasian.

– Henkilön, joka on masentunut, tilaa voidaan mielenterveyspuolella kohentaa.

Suurten ikäluokkien asia

Parantumaton sairaus ei katso ikää. Ojanteen mukaan suuret ikäluokat suhtautuvat kuitenkin eutanasiaan vanhempiaan myönteisemmin.

– Heillä on jo lähtökohtaisesti erilainen asenne kuin omilla vanhemmillaan omaan elämäänsä ja sen hallintaan. Nuoremmilla on vieläkin yksilökeskeisempi ajattelumalli, myönteisessä mielessä. Ei olla enää valmiita hyväksymään, että oma elämä olisi taivutettava jonkun uskomuksen mukaiseen muottiin, Ojanne kuvailee.

– He ovat myös ihmisiä, jotka ovat hyvin loogisia ja johdonmukaisia, johtuen heidän koulutustaustastaan ja siitä ajasta, jossa he elävät.

Hyvä kuolema?

Ojanne muistelee, kuinka eräs yhdistyksen jäsen kuvaili belgialaisen äitinsä saamaa kuolinapua. Pitkään vaikeaa syöpää sairastanut nainen oli päätynyt haluamaan kuolinapua. Lääkärit tutkivat hänet, tekivät yhdenmukaiset diagnoosit ja selvittivät, että potilas oli henkisesti tasapainossa.

– Lääkäri tuli sitten lääkeaineen kanssa, ja potilas nautti sen muistaakseni ihan suun kautta. Lääkärin ja omaisten läsnä ollessa hän nukkui rauhallisesti pois kotonaan, Ojanne muistelee.

– Se lienee niin lähellä hyvää kuolemaa kuin olla voi. Vaikka eihän tämä koskaan mikään tavoite tai haave ole, että saisi kuolinapua. Elämä osaa yllättää loppuun asti.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja