Tällaiset ovat poliisikoirien uudet suojaliivit! Poliisikoira Börjen vakava loukkaantuminen puukotuksessa herätti poliisin parhaan ystävän suojaamiseen

Tällaiset ovat poliisikoirien uudet suojaliivit 1:31
Poliisikoiralaitoksen johtaja Joni Tonteri kertoo, millaiset liivit poliisikoirille tulevat.

Poliisikoirat saavat viimein suojakseen suojaliivit. Poliisikoira Börjen puukotuksen jälkeen poliisikoirat päätettiin varustaa liivein, jotka voivat parhaimmillaan pelastaa koiran hengen.

Ihmispoliiseille suojaliivit ovat olleet pakollinen varuste jo pitkään, mutta poliisikoirat ovat saaneet odottaa omia turvavarusteitaan.

Nyt poliisikoirien uudet suojaliivit on kilpailutettu ja testattu toimivaksi, ja seuraavaksi ne toimitetaan käyttäjilleen. Ensi vuonna ne pitäisi löytyä kaikilta 220 niin sanotulta partiokoiralta.

– Jokainen poliisikoiran ohjaaja pääsee tilamaan koirilleen sopivat liivit. Ensimmäiset liivit on jo toimitettu, varmasti ensi vuoden puolella kaikille on toimitettu, poliisikoiralaitoksen johtaja Joni Tonteri kertoo.

Liivejä käytettäisiin vain tarvittaessa

Tonterin mukaan koirilla on ollut liivejä jo 1980- ja 1990-luvuilla, mutta ne olivat painavia ja käytettävyydeltään heikkoja ja jääivät siksi käyttämättä.

Nyt tekniikka on parantunut, ja muutamien kilojen painoiset liivit ovat sellaisia, että poliisikoira pystyy työskentelemään niiden kanssa. Liivin valinnassa on mietitty erityisesti käytettävyyttä ja liikkuvuutta.

Jatkuvasti liivejä ei ole tarkoitus käyttää, vaan ne puetaan päälle tilanteen vaatiessa, kuten otettaessa kiinni vaarallista henkilöä. Esimerkiksi kesäkuumalla liivit voivat olla koiralle liian tukalat pidempiaikaisessa käytössä.

Poliisikoira Börjen puukotus laittoi hankkeeseen vauhtia

Uusien varusteiden hankinta sai vauhtia, kun poliisikoira Börje loukkaantui vakavasti etsiessään murhasta epäiltyä miestä. Mies puukotti koiraa useita kertoja, mutta hengenvaarallisista vammoista huolimatta Börje selvisi ja parani työkuntoon.

Tonteri kertoo, ettei poliisin tai poliisikoiran turvallisuudessa ole tapahtunut sellaista muutosta, joka pakottaisi poliisin varustautumaan paremmin suojavarustein. Hän kuitenkin myöntää, että poliisikoira joutuu usein tilanteisiin, joissa väkivallanuhka on läsnä.

– Poliisikoirapartio on ensilinjassa, kun kohdataan väkivaltaa tai siihen joudutaan varautumaan, hän toteaa.

Poliisikoirien ohjaajat ovatkin Tonterin mukaan suhtautuneet liivien hankintaan positiivisesti.

– Minun käsittääkseni niitä on odotettu.

Videolla poliisikoiralaitoksen johtaja Joni Tonteri kertoo, millaiselta väkivallalta liivit poliisikoiraa suojaavat.

Lue myös:

    Uusimmat