Mainos

Börjen puukotus vauhditti poliisikoirien varusteiden uusimista – vanhat suojaliivit käyttökelvottomia

Suomen poliisikoirille kaavaillaan uusia suojavarusteita. Hankkeessa on edetty jo käytännön tasolle. Helsingissä kerätään käyttökokemuksia huomattavasti aiempaa kevyemmän ja käytännöllisemmän suojaliivin prototyypistä.

Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen kertoo, että poliisikoirien varustuksen uusimista oltiin suunniteltu jo aiemmin, mutta viime viikonloppuna sattunut poliisikoira Börjen puukotustapaus toi hankkeeseen uutta pontta.

– Aloimme jo ennen surullista poliisikoira Börjen puukotustapausta selvittämään, että miten poliisikoirien vanhat varusteet, jotka eivät ole ollenkaan toimivia, saadaan päivitettyä tälle vuosituhannelle.

Murhasta epäilty puukotti Börjeä vakavasti

Börje sai viime viikonloppuna Loviisassa tapahtuneessa kiinniottotilanteessa vakavia vammoja, kun murhasta epäilty mies puukotti koiraa useita kertoja. Osa iskuista osui koiran keuhkoihin. Börje leikattiin pian välikohtauksen jälkeen ja se toipuu parhaillaan vammoistaan kotihoidossa. 

– Börjen tapaus korosti tämän asian tärkeyttä. Nyt meillä on kokeilussa ensimmäinen prototyyppiliivi. Tarkoituksena on kerätä käyttökokemuksia yhdeltä Helsingin poliisilaitoksen poliisikoiralta ja koiranohjaajalta ja miettiä, onko tämä oikea malli vai pitääkö siihen tehdä jotain muutoksia, Kokkonen kertoo.

Uudet liivit käyttöön niin pian kuin mahdollista

Uusi ehdotus poliisikoirien suojaliiviksi on huomattavasti edeltäjäänsä kevyempi. Ohuen, kankaisen liivin sisällä on keraamisia levyjä ja kevlar-paneeleita, joiden on tarkoitus suojata koiraa ampuma-aseilta, puukon iskuilta sekä potkuilta ja lyönneiltä.

– Kehitys on kehittynyt tässäkin aika huimin askelin. Ensimmäiset koirille hankitut luotiliivit tulivat 1990-luvun puolella. Ne ovat erittäin raskaita ja epäkäytännöllisiä. Niitä ei ole pystytty käyttämään, sillä koiran toimintakyky kärsii raskaasta varusteesta niin paljon. Sama suojauskyky saadaan nyt yli puolet kevyemmällä vaatteella.

Kokkonen kertoo, että vaikka hanke on vasta alkumetreillä, uudet suojaliivit olisi tarkoitus saada käyttöön mahdollisimman pian. Kun prototyyppimallista on saatu käyttökokemuksia ja tarvittavat muutokset on tehty, suojaliivien hankita kilpailutetaan.

– Olemme asiassa vielä alussa ja pyrimme tietysti saamaan liivit niin pian kuin mahdollista. Tavoitteena on, että vähintään jokainen vaarallisten henkilöiden kiinniottoja tai jäljittämistä tekevä partiokoira saa tällaiset liivit.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.