Mainos

Tällainen on oikea Tiffany-lamppu

Suomalaisissakin huutokaupoissa kaupataan usein Tiffany-lamppuja, jotka eivät kuitenkaan ole oikeita. Pariisissa on nyt nähtävillä edustava otos 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun aidoista - ja kalliista - Tiffany-lampuista, jotka on suunnitellut maailmankuulun Tiffany-timanttiliikkeen perustajan poika.

Pariisissa esillä olevat aidot Tiffany-lamput ovat newyorkilaisen Louis Comfort Tiffanyn käsialaa. Hän oli maailmankuulun Tiffany-jalokiviliikkeen perustajan Charles Lewis Tiffanyn poika. Louis peri isältään taiteellisuuden ja bisnesvainun.

Hän innostui jo 1800-luvulla lasitaiteesta ja suunnitteli lamppujen lisäksi mm. loisteliaita lasimaalauksia. Vaikutteita hän sai matkoiltaan mm. japanilaisesta taiteesta, orientaalisista kuvioista ja islamilaisuudesta.

Tiffanylla valmistetut valaisimet ovat nykyään keräilyharvinaisuuksia ja saattavat maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja. Tiffany-lampun nimi on jo muodostunut yleisnimeksi tarkoittamaan hyvin monenlaisia ja monenlaatuisia lyijylasitekniikalla valmistettuja lamppuja.

Näyttely Luxembourgin museossa Pariisissa on avoinna ensi tammikuuhun.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.