Talebanin nousu voi rohkaista muita ääriryhmiä ja terroristeja ympäri maailmaa, suomalaistutkijat arvioivat: "Jihadistipiirit muualla hakevat inspiraatiota"

Tuleeko Afganistanista terrorismin kehto? 8:30
Katso video: Tuleeko Afganistanista terrorismin kehto?

Ääriliike Talebanin nousu valtaan Afganistanissa voi vaikuttaa merkittävästi muiden ääriliikkeiden ja terroristien toimintaan niin Afganistanin alueella kuin muualla maailmalla.

Vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista käyttää Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduista termiä "jihadismin sydänmaat". Näille rajaseuduille on hänen mukaansa pesiytynyt lukuisia jihadistisia ryhmittymiä Talebanin lisäksi.

Jihadismin tutkija Juha Saarinen uskoo, että Afganistanin valloituksen myötä maasta voi muodostua solmukohta, josta käsin esimerkiksi jihadistinen äärijärjestö Al-Qaida voi jatkossa toimia aiempaa vapaammin.

Saarinen pitää melko varmana, ettei Taleban aio laajentua Afganistanin ulkopuolelle. Keskeistä on kuitenkin se, miten liikkeen suhteet muihin jihadistisiin toimijoihin kehittyvät.

– Miten heidän suhteensa muotoutuu, kun Taleban hallitsee Afganistania? Antaako se muille toimijoille tilaa toimia laajemmin alueella ja globaalisti?, kysyy Saarinen.

Tällä hetkellä Taleban keskittyy islamilaisen emiraatin rakentamiseen, eikä osittain siksi välitä pyhän sodan edistämisestä maailmanlaajuisesti.

Ruohomäen mukaan ei ole poissuljettua, että Afganistanista tulevaisuudessa muodostuisi jonkinlainen alusta muille äärijärjestöille.

Vaikka Taleban itse ei pyri vaikuttamaan maailmanlaajuisesti, Saarinen uskoo, että Talebanin menestyksellä voi olla epäsuoria vaikutuksia ympäri maailmaa.

–  Esimerkiksi se, miten jihadistipiirit muualla hakevat inspiraatiota Talebanin onnistumisesta valloittamiskampanjassa. Voi olla, että lyhyellä aikavälillä nähdään jihadistisen liikehdinnän elpymistä ympäri maailmaa.


Lue myös:

    Uusimmat