Tutkija: Afganistanin armeijalla ei ollut taistelutahtoa – "Kokonaisia yksiköitä on siirtynyt Talebanin pariin"

Miten Yhdysvaltojen kokoinen asevoima ei pärjännyt Afganistanissa? – dosentti vastaa 2:45
Miten Yhdysvaltojen kokoinen asevoima ei pärjännyt Afganistanissa? – dosentti vastaa

Taleban onnistui valtaamaan kaikki Afganistanin keskeiset hallintoalueet tahdilla, jota yksikään länsimaa ei osannut odottaa. 

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Parosen mukaan Afganistanin armeijalla ei ollut lainkaan maansa puolustamiseen tarvittavaa taistelutahtoa, vaikka maan asevoimilla olisi 20 vuoden kehityksen jälkeen ollut siihen riittävät kyvyt. 

– Historiallisesti katsottuna on hyvin tavallista, että Afganistanin heimo- ja sotapäälliköt vaihtavat puolta silloin kun se on heille edullista. Kokonaisia yksiköitä on siirtynyt Talebanin pariin, Paronen toteaa.

Sissijoukkoja vastaan taisteleminen on haasteellista

Yhdysvaltojen vetäytymistä Afganistanista on perusteltu osittain sillä, ettei Talebania vuosikymmeniä jatkuneista pyrkimyksistä huolimatta olla edelleenkään saatu kukistettua.

Parosen mukaan historia on usein osoittanut, että sissijoukkoja vastaan taisteleminen on suurille sotakoneille haasteellista, etenkin pitkittyneissä konflikteissa.

– Niin kauan kuin sissiarmeijaa ei saada kukistettua, on heillä myös voittamisen edellytykset, kuten nyt nähdään.

Parosen mukaan ääriliikkeenä pidettävä Taleban haluaa selkeästi irtisanoutua terrorismin tukemisesta ja rahoittamisesta. Hän ei kuitenkaan usko, että Taleban olisi katkomassa välejään terroristijärjestö al-Qaidaan. 

Paronen näkeekin, että al-Qaidan asema tulee paranemaan Talebanin hallitsemassa Afganistanissa.  

Jihadistijärjestö Isisin ja al-Qaidan välien tiedetään olevan riitaisat, ja Paronen ennustaakin Isisin joukoille täysin erilaista kohtaloa. 

– Heille tämä tarkoittaa kyllä katastrofaalista loppua.

Koko keskustelu on katsottavissa alla olevalta videolta.

Afganistanin tilanne puntarissa – vieraana dosentti Antti Paronen 7:54

Lue myös:

    Uusimmat