Takka puhtaaksi vartissa – käytä tätä muistilistaa

Takan puhdistaminen voi olla sotkuista touhua. Hyvillä valmisteluilla, muistilistalla ja oikeilla välineillä se kuitenkin hoituu helposti ja nopeasti.

Takan siivoamiseen tarvitset pehmikkeen polvillesi, tuhkalapion ja -harjan, juuriharjan, takan puhdistusainetta, lasinpuhdistusainetta, astianpesuainetta, esiliinan, ison muovisen pressun, kumihanskat, kannellisen roskakorin, käytettyjä kahvipuruja, vettä suihkepullossa, pehmeitä rättejä ja paperipyyhkeitä.

Täällä RealSimple.com-sivuston muistilistalla takan puhdistaminen onnistuu 15 minuutissa.

Myös silava käy puhdistusaineeksi

Maalamattoman valurautaisen takan pinta voi ruostua, jos se kostuu. Puhdistamisessa voi käyttää suolatonta rastaa, pintaan voi esimerkiksi hieroa silavaa.

Teräs- ja valutautapintoja ei kannata naarmuttaa liialla hankaamisella. Puhdistamiseen voi käyttää myös konetiskiainetta ja muita emäksisiä pesuaineita.

Kivipintoihin ja kaakeliuuneihin voi käyttää tavallisia pesuaineita, esimerkiksi astianpesuainetta.

 • Aloita odottamalla ainakin 24 tuntia edellisestä poltetusta pesällisestä, jotta tuhkat ovat jäähtyneet kokonaan.
 • 1. minuutti: Laita essu päällesi ja levitä pressu takan eteen.
 • 2. minuutti: Asetu polvillesi pehmikkeen päälle ja vedä kumihanskat käteen. Siirrä halot ja tulipesän ja tuhkapesän erottava arina pressulle. Säilytä sellaiset halot, jotka voi vielä polttaa.
 • Minuutit 3–5: Sirottele kourallinen käytettyjä kahvinpuruja tuhkien päälle. Purut sitovat tuhkaa kasaan, eikä irtonainen lentotuhka leviä niin paljoa. Harjaa jokainen seinämä ylhäältä alas tuhkaharjalla. Lapioi tuhkat tuhkaluukkuun ja laita sitten roskakoriin.
 • 6. minuutti: Puhdista takan lasit harjaamalla ne ylhäältä alas.
 • Minuutit 7–10: Puhdista takka ulkopuolelta. Mikäli takkasi on tiilestä, suihkuta vettä nokisille alueilla ja käytä sen jälkeen takan puhdistusainetta. Jos takka on yli 50 vuotta vanha, käytä pelkkää vettä. Puhdista juuriharjalla ja huuhtele vedellä. Kuivaa pehmeällä liinalla.
  Teräksiseen ja valurautaiseen takkaan suihkuta puhdistusainetta, huuhtele vedellä ja kuivaa paperipyyhkeillä.
  Marmoristen ja kivisten tulipaikkojen puhdistaminen onnistuu vedellä ja astianpesuaineella. Käytä rättiä puhdistamiseen, huuhtelemiseen ja kuivaamiseen.
 • Minuutit 11–12: Mikäli takassa on lasiovet, käytä niiden molempiin puoliin ensin takan puhdistusainetta, sitten lasinpuhdistusainetta. Pyyhi yksi lasi kerrallaan ja puhdista aineet pois ennen kuin ne kuivuvat.
 • Minuutit 13–14: Puhdista arina ja työkalut ja aseta ne pressulle. Suihkuta puhdistusainetta tulisijaan ja pyyhi puhtaaksi paperipyyhkeillä.
 • 15. minuutti: Aseta arina takaisin. Laita halot takkaan. Kääri pressu huolellisesti palloksi ja vie se roskakorin kanssa ulos. Vedä takan luukut kiinni ja nosta jalat pöydälle. Kun takka kiiltelee puhtaana, kannattaa odottaa muutama päivä ennen kuin sytytät tulen.

Lähteet: realsimple.com, yhteishyvä.fi

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja