Taiteilija nettisukupolvesta: Elämä jää nurkan taakse

Kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry 25:00

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry kertoi, että virtuaalimaailmaan upotaan todellisen elämän ja tunteiden kustannuksella.

Soile Yli-Mäyry kertoo esimerkin virtuaalimaailman vaikutuksista nuoreen nettisukupolveen. Hänen mukaansa esimerkiksi Tokiossa ja Singaporessa on niin sanottuja kamaripoikia, jotka ovat jääneet niin kiinni virtuaalimaailmaan, etteivät enää uskalla mennä ulos kadulle.

– Eli muuratut kirjeet jää sinne ihmisten sisuksiin. Elämä jää jonnekin nurkan taakse. Sitten tulee ihan mieleen, että kohta pitää opettaa nuorisoa pussailemaan, kun ne eivät tapaa oikeasti ihmisiä, ne ovat ihan tumput suorina.

Nykyihmisen elämä virtuaalimaailmassa onkin innoittanut Yli-Mäyryä luomaan teeman Muurattu kirje, jonka puitteissa hän on muun muassa maalannut samannimisen taulun.

Yli-Mäyryn mukaan ihmiset eivät enää kerro asioista vaan panttaavat niitä sisäänsä, jonne ei kännyköiden tai internetin avulla pääse. Hän sanookin taiteen olevan silta ihmisen sisuksiin.

– Taide on edelleen se väylä, mikä pystyy kertomaan ihmisestä itsestään.

Yli-Mäyry sanoo, että usein todelliset asiat tulevat esiin vasta elämän viime hetkillä.

– Viime metreillä ihmiset yleensä puhuvat sen viimeisen totuuden. Ja sekin laitetaan yleensä horinan tiliin.

Kuinka Yli-Mäyry päätyi taiteilijan uran ohella väittelemään valtiotieteen tohtoriksi? Miten Yli-Mäyryn lapsuus on vaikuttanut hänen taiteeseensa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat