Mainos

Taiteilija Eino Ruutsalo on kuollut

Taiteilija, elokuvaohjaaja Eino Ruutsalo on kuollut pitkään sairastettuaan.

Taiteilija Eino Ruutsalo kuoli viime yönä Helsingissä. Ruutsalo oli 79-vuotias. Eino Ruutsalon viimeiseksi työksi jää hänen retrospektiivinen näyttelynsä, joka avautuu Helsingin Taidehallissa 12.toukokuuta.

Ruutsalo tähtäsi Taidehallin näyttelyyn ja myös sai sen vaimon ja lasten avustuksella suunniteltua näyttelyjulkaisua myöten itse. Näyttelyssä on monipuolisen taiteilijan teoksia lähes viidenkymmenen vuoden ajalta 1950-luvun alusta 1990-luvulle. Esillä on maalauksia, veistoksia, kinetiikkaa ja myös läpileikkaus hänen elokuviinsa.

Ruutsalo oli kineettisen taiteen uranuurtaja Suomessa, mutta suurelle yleisölle hän on jäänyt sangen tuntemattomaksi.

-Ruutsalolla ei koskaan ole ollut isoa näyttelyä. Tavoitteenamme oli tehdä tästä todella mielenkiintoinen, jotta tekijä vihdoinkin saataisiin nostettua suuren yleisön tietoisuuteen. Hän on ollut marginaalissa monialaisuutensa vuoksi, Taidehallin johtaja Timo Valjakka kertoo.

-Hän oli totisesti suutari, joka ei pysynyt lestissään, hän ei sopinut suomalaiseen kulttuuriin, joka kategorisoi taiteilijat. Hänellä oli valtava vulkaaninen luomisen energia, hän oli rämäpäinen ja rohkea, tavattoman ylipursuava, halusi koko ajan tehdä jotain. Hän on myös tehnyt valokuvia ja julkaissut kirjoja.

Ruutsalon huimapäisyydestä kertoo sekin, että hän oli ensimmäinen suomalainen taiteilija, joka sodan jälkeen lähti Yhdysvaltoihin opiskelemaan taidetta. Muut suuntasivat Pariisiin ja Roomaan.

-Hän tiesi, että New Yorkissa tapahtuu, muut suomalaiset arastelivat, mutta Ruutsalo meni sinne minne Euroopan merkittävimmät taiteilijat sodan jaloista pakenivat. Sodan aikana rohkea taiteilija oli hävittäjälentäjä.
Ruutsalo syntyi 19.syyskuuta 1921 Kymissä. Hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1946 ja opiskeli Suomen taideakatemiassa 1952-1953, New Yorkissa hän opiskeli 1949-1950 Parsons School of Designissa.

Ruutsalolla oli useita maalausnäyttelyitä Suomessa, ulkomailla, mm. Kööpenhaminassa, Tukholmassa, M nchenissä, Moskovassa ja Lontoossa. Hänen elokuvaohjauksiaan ovat mm. Hetkiä yössä vuodelta 1961, Tuulinen päivä vuodelta 1962, Viheltäjät 1964 ja Laituri 1965.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.