Mainos

Tähyile taivaalle huomenna: Harvinainen "sininen kuu" näyttäytyy

Huomenna keskiviikkona taivaalla loistaa täysikuu jo toisen kerran kuukauden sisällä. Ilmiötä kutsutaan ”siniseksi kuuksi”, vaikka kuu ei todellisuudessa ole sininen. Asiasta kertoo Space.com-sivusto.

Tuolloin kuu näkyy taivaalla noin 30 prosenttia kirkkaampana kuin tavallisesti, mutta paljain silmin eroa on vaikea huomata.

Ursan mukaan sininen kuu on herättänyt huomiota Yhdysvalloissa, jossa on olemassa erilaisia nimityksiä erilaisille täysikuille. 

Jos kuukauden sisällä on kaksi täysikuuta, jälkimmäistä kutsutaan siellä nimellä "blue moon". Suomessa tällaiselle tapaukselle ei ole erityistä nimitystä. 

Täysikuu on näyttäytynyt aiemmin tässä kuussa 2. tammikuuta. Ilmiö kahdesta kuusta saman kuukauden aikana johtuu siitä, että kuun vaiheet eivät aivan mene yksiin kalenterivuoden kanssa. Täysikuu on näkyvissä kahdesti saman kalenterikuukauden sisällä joka kolmas vuosi.

Kuunpimennys osuu samaan ruuhkaan 

Huomenna keskiviikkona täysikuuta voi ihailla taivalla Suomessa noin kello 13.27.

Samalla täysikuu tuottaa kuunpimennyksen ja sitäkin voi ainakin osin ihailla meilläkin. Kuunpimennys on syvimmillään kello 15:30. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että kuunpimennys näkyy Suomessa parhaiten maan pohjoisissa osiss.a 

Kuunpimennyksessä Maan varjo osuu Kuun pintaan, joten sen tähden kuu näkyy punertavampana kuin tavallisesti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.