Syyttäjät pyytävät tuomaria rajoittamaan tietoja, joista Trump saa julkisesti puhua syytteisiinsä liittyen

Yhdysvalloissa syyttäjät ovat pyytäneet tuomaria rajoittamaan tietoja, joista maan entinen presidentti Donald Trump voi julkisesti keskustella liittyen viimeisimpiin häntä vastaan nostettuihin syytteisiin. Esitys annettiin sen jälkeen, kun Trump oli kirjoittanut uhkaavalta vaikuttaneeseen sävyyn omassa Truth Social -viestipalvelussaan.

Yhdysvaltain oikeusministeriön erikoissyyttäjä Jack Smith jätti perjantai-iltana esityksen, jossa hän kehotti liittovaltion tuomaria estämään entistä presidenttiä paljastamasta tapauksesta todisteisiin liittyviä yksityiskohtia.

– Tällainen rajoitus on erityisen tärkeä tässä tapauksessa, koska vastaaja on aiemmin antanut sosiaalisessa mediassa julkisia lausuntoja todistajista, tuomareista, asianajajista ja muista, jotka liittyvät häntä vastaan vireillä oleviin oikeudellisiin asioihin, esityksessä perusteltiin.

Esitys koskee Donald Trumpia vastaan aiemmin tällä viikolla nostettuja syytteitä, jotka liittyvät hänen pyrkimyksiinsä kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos.

Tuomari Tanya Chutkan antoi Trumpin asianajajille määräyksen, jonka mukaan heidän on vastattava esitykseen paikallista aikaa maanantai-iltapäivään mennessä.

"Lähden perääsi"

Esitys annettiin sen jälkeen, kun Trump oli vaikuttanut uhmaavan tuomaria, joka oli antanut hänelle epätavallisen varoituksen todistajien pelotteluun liittyen.

– Haluan muistuttaa, että on rikos yrittää vaikuttaa valamieheen, tai uhkailla tai yrittää lahjoa todistajaa tai muuta henkilöä, jolla saattaa olla tietoa tapauksestasi, tuomari Moxila Upadhyaya sanoi yhdysvaltalaismedian lainaamissa kommenteissa.

Tuomari painotti myös, ettei ole laillista kostaa kenellekään, joka on antanut tietoja syyttäjälle tapaukseen liittyen.

Seuraavana päivänä Trump oli kuitenkin kirjoittanut uhkaavalta vaikuttaneeseen sävyyn omassa Truth Social -viestipalvelussaan.

– Jos tulet perääni, minä lähden sinun perääsi, Trump kirjoitti viestipalvelussa perjantaina.

Trumpin tiimi vähätteli viestiä

Erikoissyyttäjä Smith viittasi Trumpin uhkaavaan viestiin perjantaisessa esityksessään, jossa nostettiin esille myös se, kuinka Trump on aiemmin hyökännyt häntä vastaan nostettuihin rikosjuttuihin liittyviä ihmisiä vastaan.

Republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi jälleen pyrkivän Trumpin kampanjatiimi yritti vuorostaan varhain lauantaina vähätellä uhkaavaksi koettua kirjoitusta.

Kampanjan mukaan 77-vuotias liikemies viittasi viestissä poliittisiin vastustajiinsa eikä keneenkään, joka on osallisena presidentinvaalien tuloksen kumoamiseen liittyvässä oikeusjutussa.

Trumpin tiedottaja kuvaili esityksessä mainittua sosiaalisen median viestiä poliittiseksi puheeksi.

Risto E. J. Penttilä: Jos Trump valittaisiin presidentiksi, Nato olisi ”vakavan paikan ääressä” 1:45
Risto E. J. Penttilä: Jos Trump valittaisiin presidentiksi, Nato olisi ”vakavan paikan ääressä”

Lue myös:

    Uusimmat