Trumpin syytteet paisuvat kuin pullataikina: Tilanteeseen liittyy paradoksaalinen ilmiö

Risto E. J. Penttilä: Jos Trump valittaisiin presidentiksi, Nato olisi ”vakavan paikan ääressä” 1:45
Risto E. J. Penttilä: Jos Trump valittaisiin presidentiksi, Nato olisi ”vakavan paikan ääressä”

Pullataikinan lailla paisuvien rikostutkintojen uhatessa Donald Trumpin poliittisia tavoitteita ja vapautta on hän voinut lohduttautua yhdellä pysyvällä asialla: loistavilla kannatuslukemilla.

– Olen ainoa syytteen saanut henkilö, josta tuli sen jälkeen suositumpi, republikaanipuolueen ensi vuoden esivaalin ennakkosuosikki presidenttiehdokkaaksi sanoi äskettäin Iowassa.

Trump on syytteessä kolmessa rikostutkinnassa, mutta hänen suosionsa ei ole kärsinyt uskollisimman kannattajakunnan keskuudessa. New York Times ja Siena College julkaisivat heinäkuun lopussa esivaaleissa äänestämistä harkitseville tehdyn mielipidemittauksen, jonka mukaan Trump johtaa Floridan kuvernööriä Ron DeSantisia jopa 37 pisteellä.

Mielipidemittaus tehtiin ennen kuin Trumpin saamat uusimmat syytteet tulivat julki.

Tulos ei ole poikkeus: entisen presidentin johtoasema on kasvanut RealClearPolitics-mediayhtiön mielipidemittausten mukaan 16 pisteestä 36 pisteeseen sen jälkeen, kun hän sai syytteen New Yorkissa Manhattanilla neljä kuukautta sitten yritystietojen väärentämisestä.

Trump käy eliittiä vastaan

Lisäksi Trumpia vastaan on nostettu lähes 40 syytekohdan syytteet muun muassa maanpuolustussalaisuuksien säilyttämisestä vakoilulain vastaisesti. Yhdysvaltain oikeusministeriön erikoissyyttäjä nosti viime viikolla Trumpia vastaan vielä kolme uutta syytettä, jotka liittyvät salaisten asiakirjojen säilyttämiseen ja tutkinnan häiritsemiseen.

Vakavin Trumpin saamista syytteistä koskee pyrkimyksiä kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos.

– Entisen (todella menestyneen!!) presidentin & republikaanipuolueen sekä kansallisten vaalien kärkiehdokkaan saama odottamaton syyte on havahduttanut maailman Yhdysvalloissa kolmen viime vuoden aikana tapahtuneeseen korruptioon, skandaaleihin ja epäonnistumisiin. Amerikka rappeutuu, mutta teemme siitä taas suuren, suuremman kuin koskaan ennen, Trump viestitti luomassaan sosiaalisen median kanava Truth Socialissa vaalitulosta koskevan syytteen tultua julki.

Vaikka negatiiviset uutisotsikot ovat saattaneet vaikuttaa DeSantisin takamatkaan, Trumpin lähes 40 prosentin kannatuslukema on lähes sama kuin silloin, kun hän sai ensimmäisen syytteen.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat analyytikot selittävät Trumpin menestystä populististen viestien suosiolla työväenluokkaisten amerikkalaisten keskuudessa.

– Monenväliset kauppasopimukset, avoimet rajat, loputtomat sodat ja globalisaatio veivät monilta ahkerilta amerikkalaisilta työt ja tulevaisuudennäkymät, sanoo konservatiivisen Landmark Legal Foundation -järjestön edustaja Michael J. O'Neill.

– Trump antaa äänen tälle väestönosalle. Trumpin kannattajat näkevät Trumpin häirikkönä, joka ei ole vastuussa eliitille ja antaa tavallisille amerikkalaisille mahdollisuuden parempaan elämään.

Ajojahti ja valtion salaliitto

Trumpin skandaaleita täynnä ollut presidenttikausi loppui vuonna 2021. Kaudellaan Trump hävisi presidentinvaalit sekä välivaaleissa kongressin edustajanhuoneen ja senaatin. Lisäksi hänet asetettiin virkasyytteeseen kahdesti. Monet Trumpin avustajat tuomittiin törkeistä rikoksista ja Trumpin yritys The Trump Organization useista veropetoksista.

Trumpin itsensä valamiehistö tuomitsi siviilioikeudenkäynnissä vahingonkorvauksiin toimittaja-kirjailija E. Jean Carrollin seksuaalisesta hyväksikäytöstä New Yorkissa 1990-luvulla. Lisäksi yli 20 naista on syyttänyt Trumpia seksuaalirikoksista.

Trumpin virkasyytteistä ensimmäinen koski sotilaallisen avun epäämistä Ukrainalta ja Trumpin vaatimuksia kaivella korvaukseksi esille epäilyttäviä salaisuuksia tuolloisesta varapresidentti Joe Bidenista. Toinen puolestaan koski mellakkaan yllyttämistä, jotta Joe Bidenin voittoa presidentinvaaleissa ei vahvistettaisi.

Jopa jotkut demokraatit arvostavat sitä, että Trump on vakuuttanut miljoonat republikaanit siitä, että päättymätön "ajojahti" ja myyttinen "valtion salaliitto" ovat syyllisiä Trumpiin presidenttiyteen liitettyihin skandaaleihin.

– Trump ei ole pelkästään hallinnut keskustelua, vaan pysynyt sen edellä. Hän on kertonut koko ajan kannattajilleen, että hänen kimppuunsa hyökätään väärin perustein. He uskovat häntä, koska syytteet vain vahvistavat tätä tarinaa, demokraattipuolueen vaalistrategi Amani Wells-Onyioha sanoo AFP:lle.

Lue myös:

    Uusimmat