Syyttäjät: Discord-vuodosta epäilty on yhä uhka kansalliselle turvallisuudelle

Puolustusasianajajien mukaan heidän asiakkaallaan ei ole enää pääsyä salaisiin asiakirjoihin ja hallinto liioittelee syytetyn aiheuttaman uhan.

Yhdysvalloissa salaisten asiakirjojen vuotamisesta epäilty Jack Teixeira ei pääse vapaaksi oikeudenkäynnin alla, liittovaltion tuomari päätti perjantaina. Syyttäjien mukaan mies on yhä uhka kansalliselle turvallisuudelle.

21-vuotiasta ilmavoimien kansalliskaartilaista syytetään kansalliseen puolustukseen liittyvien tietojen säilyttämisestä ja välittämisestä sekä salassa pidettävien asiakirjojen tahallisesta säilyttämisestä.

Discord-viestipalvelusta muualle verkkoon levinneissä asiakirjoissa esiintyi mittava määrä erittäin arkaluontoisia tietoja. Niissä kerrottiin muun muassa Yhdysvaltain vakoilleen liittolaisiaan Israelia ja Etelä-Koreaa.

Syyttäjät: Vihamieliset valtiot voisivat auttaa epäiltyä pakenemaan

Syyttäjien mukaan Teixeiralla voi edelleen olla pääsy salaisiin asiakirjoihin. Lisäksi he arvioivat, että vihamieliset valtiot voisivat auttaa häntä pakenemaan, jos hänet vapautettaisiin vankilasta.

Puolustusasianajajien mukaan heidän asiakkaallaan ei ole enää pääsyä salaisiin asiakirjoihin ja hallinto liioittelee syytetyn aiheuttaman uhan. Asianajajien mukaan Teixeira pitäisi päästää isänsä huostaan oikeudenkäyntiä odottamaan.

Teixeira pidätettiin viime kuussa. Jos hänet tuomitaan, hän voi saada reilusti toistakymmentä vuotta vankeutta.

Mies oli saanut varoituksia luottamuksellisten tietojen väärinkäytöstä

Syyttäjät jättivät tuomioistuimelle tällä viikolla myös kolme osittain salattua Yhdysvaltain ilmavoimien muistiota, jotka on päivätty viime vuoden syyskuun ja tämän vuoden helmikuun väliselle ajalle. Muistioista selviää, että Teixeira oli saanut toistuvasti varoituksia, koska hänen oli katsottu väärinkäyttäneen sitä, että hänellä oli pääsy luottamukselliseen tietoon.

Häntä varoitettiin muun muassa sen vuoksi, että hän oli tehnyt muistiinpanoja turvaluokitetuista tiedoista. Asiakirjojen mukaan Teixeira oli myös käynyt läpi sisältöjä, jotka eivät liittyneet hänen ensisijaiseen tehtäväänsä vaan tiedustelualaan.

Pentagonin tietovuoto: Pekka Toveri kertoo, miksi vanhakin rintamatieto voi vahingoittaa 3:54
Pentagonin tietovuoto: Pekka Toveri kertoo, miksi vanhakin rintamatieto voi vahingoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat