Syyttäjä Santavuori yllättyi kirjan tiedosta: Ammattirikollinen oli ehdottanut hänen ampumistaan kesken suoran tv-lähetyksen

Eläkkeellä oleva syyttäjä Ritva Santavuori kertoo yllättyneensä uutuuskirjan tiedosta, jonka mukaan ammattirikollinen ehdotti, että hänet ammuttaisiin kesken suoran tv-lähetyksen.

Jengipomona tunnetuksi tullut ja kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson kertoo kirjassa Kultainen vasikka – järjestäytynyt rikollisuus Suomessa, että hän ehdotti entiselle rikollispomolle Keijo Vilhuselle Santavuoren ampumista. Johanssonin mukaan Vilhunen tyrmäsi idean.

–  Semmoista en ole kuullutkaan. Sen tiesin, että käsikranaatti, joka kummitteli Jari Aarnion pihalla, oli alun perin tarkoitettu minulle, Santavuori sanoo.

Rikolliset heittivät huumepoliisin rikoskomisariona toimineen Aarnion kotipihalle kranaatin joulukuussa 1996. Iskun tutkinnan kuulustelujen mukaan alkuperäiseksi uhriksi oli kaavailtu Santavuorta, Kultainen vasikka -kirjassa kerrotaan.

Santavuori ei lopulta valikoitunut iskun kohteeksi, koska hän asui kerrostalossa. Sen sijaan kirjan mukaan iskusuunnitelmat kuvasivat hyvin alamaailman tuntemaa viranomaisvihaa.

–  Olen koko ajan tiennyt, että olen ollut useiden ammattirikollisten tappolistoilla. Ei siinä sen kummempaa, Santavuori sanoo.

"Vähän epäoikeudenmukaista mielestäni"

Santavuori sai urallaan uhkauksia myös puhelimitse. Hän ei kerro "hirveästi miettineensä" saamiaan uhkauksia, vaikka ne hänen mukaansa toki tekivät varovaiseksi.

–  Hoitelin vain virkaani. Siinä mielessä se oli vähän epäoikeudenmukaista mielestäni, mutta tällaista nyt sattuu, hän sanoo.

–  Hankalinta oli se, että siihen aikaan uhattiin myös lasteni perheitä, ja heillä oli pieniä lapsia. Se otti voimille, mutta nämä muut olivat sellaisia, ettei niille mitään voinut.

Poliisi reagoi uhkauksiin turvatoimin. Santavuori kiittää poliisia saamastaan avusta, mutta ei halua käsitellä turvatoimia julkisuudessa.

Santavuori toimi syyttäjänä vuosina 1974–1996. Hän profiloitui urallaan muun muassa huumerikostapauksissa. Eläkkeellä hän toimi vakiovieraana Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaat-osiossa.

Kultaisen vasikan kirjoittajat Janne Huuskonen ja Mikko Gustafsson työskentelivät osan kirjan tekoajasta STT:n toimittajina alkuvuoteen 2019 asti.


Lue myös:

    Uusimmat