Syyttäjä: Krp paljasti joukkomurhahankkeen peitetoiminnalla

28-vuotias Josef Hannu sai syytteen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Oikeudenkäynnissä kävi ilmi, että poliisi paljasti hankkeen peitetoiminnalla.

Sama mies tuomittiin muutama vuosi sitten yli kolmeksi vuodeksi vuodeksi vankeuteen,  kun hän suunnitteli toisen henkilön kanssa joukkomurhaa Helsingin yliopistolle.

Syytetty kiisti uuden syytteen. - Häntä on peitepoliisin toimesta provosoitu ja yllytetty, 28-vuotiaan avustaja Antti Kortelainen sanoi.

Syyttäjä Yrjö Reenilän mukaan Hannu oli marras-joulukuun vaihteessa lukenut netistä juttuja koulumurhista ja omasta aiemmasta estetystä iskusta sekä hankkinut tietoja aseliikkeistä. Tilanteeseen oli vaikuttanut sekin, että 28-vuotias sai potkut töistään.

Sen jälkeen hän oli etsinyt tekijäkumppania tor-verkosta kahdella ilmoituksella 12. ja 13. joulukuuta 2018. Tähän krp tarttui parin päivän päästä ja peitepoliisi vastasi ilmoitukseen.

Ilmoituksessa edellytettiin päämäärätietoisuutta ja kerrottiin miten aseita on helppo hankkia ja sitten lähteä teurastamaan porukkaa. Ilmoituksessa käytettiin sanaa "hieronta", joka tarkoittaa joukkomurhaa.

"Lampaita saattaa sattua"

Viesteissä peitepoliisi ilmoitti, että tykkäsi ajatuksista ja ilmoitti olevansa valmis menemään pitkälle. Lampaita saattaa sattua, poliisi ilmoitti todeten vielä, ettei hänen elämällään ole mitään väliä.

Syytteen mukaan tarkoituksena oli iskeä helsinkiläiseen aseliikkeeseen, surmata henkilöstö ja varastaa aseita. Sen jälkeen olisi tehty isompi isku.

28-vuotias oli kahdesti käynyt Topeliuksenkadulla sijaitsevassa aseliikkeessä. 

Mies oli muutamassa sähköpostissa aprikoinut oliko kyse peitepoliisista. Peitepoliisi joutui vakuuttelemaan aitouttaan mm. kuvailemalla netin julmimpia teloitusvideoita.

28-vuotias otettiin kiinni, kun hän tuli 21. joulukuuta puolen yön aikaan tapaamaan peitepoliisia Helsingin Lönnrotinkadulla sijaitsevassa Omena-hotellissa.

Sitä ei tiedetä mikä olisi ollut varsinainen kohde tai oliko sellaista päätetty lainkaan.

Yhdessä viestissä Hannu oli kirjoittanut, että "aseet on helppo saada ja sitten vaan johonkin pitämään hauskaa".

28-vuotias kirjoitti, että ihmiset ovat niin paljon pahaa tehneet tälle planeetalle, että heitä saa tappaa. Hän sanoi olevansa totaalisen masentunut ja valmis kuolemaan.

Puolustus kiisti

Syytetyn puolustuksen mukaan päämies oli jättänyt ilmoituksen tor-verkkoon ollessaan Subutex-lääkkeiden vaikutuksen alla, eikä suunnitelma ollut todellinen. Puolustuksen mukaan hän kärsi myös mielenterveysongelmista.

Puolustuksen mukaan Hannu tiesi, että kyse oli peitepoliisista ja tämä oli kiirehtinyt aikataulua. 

Syytetty vaati päästä heti vapaaksi. 

Puolustuksen mukaan kyse oli vain pahoista ja huonoista ajatuksista, joita hän on purkanut internetissä. Mitään yksityiskohtaista suunnitelmaa ei ollut.

- Pyydän kiinnittämään huomiota siihen mikä se suunnitelma olisi, jos toinen on peitepoliisi, asianajaja Kortelainen totesi.

Puolustuksen mukaan peitepoliisin kanssa käydystä viestinnästä ei pidä vetää johtopäätöksiä. Puolustuksen mukaan kyse oli korkeintaan suunnittelun suunnittelusta tai valmistelun valmistelua.

Puolustus huomautti myös, että loppuvaiheen viestissä syytetty oli myös ilmoittanut, ettei häntä enää kiinnostanut.

Aiempi tuomio

Mies tuomittiin muutama vuosi sitten 3 v 1 kk vankeuteen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Oikeuden mukaan tuomitut valmistelivat vuosina 2013-2014 Helsingin yliopistolle joukkosurmaa, johon olisi valikoitunut uhriksi ainakin 50 satunnaista ihmistä. 

Lue lisää yliopisto-iskusta ja sen oikeudenkäynnistä

Rikoskumppani todettiin tuolloin syyntakeettomaksi, mutta 28-vuotias oli syyntakeinen eli ymmärsi mitä oli tekemässä.

Toisen iskua suunnitelleen, Josef Andrei Hannun tuomio pysyi hovioikeudessa. Hän sai 3 vuotta ja 1 kuukautta vankeutta

Suunnitelma paljastui, kun mukaan yritettiin värvätä kolmatta henkilöä. Tämä kertoi asiasta ystävälleen, joka otti yhteyttä poliisiin.

Lue myös:

    Uusimmat