Syyslomakausi sai matkustajat liikkeelle – Näin Akselin ja Karlin matkaanlähtö sujui Helsinki-Vantaalla

3:10
Katso nuorten miesten koko haastattelu videolta.

Finavian lentokenttien matkustajamäärät ovat kasvaneet runsaasti vuoden takaiseen verrattuna. Koronaa edeltävään aikaan on kuitenkin vielä matkaa.

Maailman aukeaminen ja alkava syyslomakausi on saanut ihmiset liikkeelle. MTV Uutiset Live vieraili lauantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla seuraamassa kiihtyvää ulkomaanreissaamista.

Kaverukset Aksel ja Karl olivat lähdössä perhelomalle Pariisiin. Karl kertoo, että mukaan ei tarvittu muutamaa vaatetta kummempaa.

– Koronatodistus piti hakea ja maskia täytyy pitää päässä, mutta muuten ei kovin erikoisesti (korona vaikuta), Karl kertoo.

Karl muistelee olleensa ulkomailla edellisen kerran kaksi vuotta sitten. Silloin matka suuntautui syyslomalla Kanarialle.

Akselilla edellisestä etelänmatkasta on vähemmän aikaa, joten koko korona-aikaa ei ole tarvinnut kotimaan kamaralla kärvistellä.

– Olin puoli vuotta sitten Barcelonassa, niin ei ole poltellut yhtään.

Miten matkustaminen puoli vuotta sitten sujui?

– Vähän hankalasti. Piti hakea todistukset tuolta ylhäältä, että ei ole koronaa, hän sanoo viitaten lentokentän fasiliteetteihin.

Aksel myöntää, että tuolloin aikaa kentälle tuli varattua hieman liian vähän ja juostakin piti.

– Nyt on kaikki varattu ja varmasti onnistuu.

Normaaliimääriin vielä matkaa

Finavian lentoasemien matkustajamäärät kasvoivat heinä-syyskuussa yhteensä lähes 90 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Eniten määrän kasvu näkyy Helsinki-Vantaalla.

Helsinki-Vantaalla nähtiin syyskuussa jo noin 20 000 matkustajan päiviä, kun luku oli synkimmillään alle 400 matkustajaa.

– Kehitys on oikeaan suuntaan, mutta vielä on matkaa pandemiaa edeltäviin yli 60 000 matkustajan päiviin, Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori kertoo tiedotteessa.

Tämän vuoden tammi-syyskuussa Finavian lentoasemilla oli matkustajia 2,5 miljoonaa, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 5,8 miljoonaa. Koronapandemia alkoi näkyä Suomessa suuresti maaliskuussa 2020.

Vuonna 2019 eli ennen pandemiaa tammi-syyskuun matkustajamäärä oli 19,6 miljoonaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja