Syyrian sodan syttymisestä on 10 vuotta, mutta syyrialaiset elävät yhä painajaisessa – YK:n pääsihteeri: Puolet lapsista ei ole elänyt päivääkään ilman sotaa

YK:n pääsihteeri Antonia Guterres sanoi keskiviikkona Syyrian konfliktin 10-vuotispäivänä, että vaikka Syyrian konflikti on kadonnut lehtien etusivuilta, tilanne on yhä syyrialaisille painajaismainen.


– Syyrian kohtaaman tuhon käsittäminen koko laajuudessaan on mahdotonta, mutta maan kansalaiset ovat kärsineet yhdestä aikakautemme suurimmista rikoksista, Guterres sanoi.

Arviolta puolet syyrialaislapsista ei ole elänyt päivääkään ilman sotaa, hän sanoi. Noin 60 prosenttia kansalaisista uhkaa nälänhätä.

Vuonna 2011 Bashar al-Assadia vastustavat protestit ja yhteenotot johtivat sisällisotaan. Venäjä tuki presidenttiä, kun taas Yhdysvallat asettui tukemaan oppositiota.

Miljoonat ihmiset ovat paenneet Syyrian sotaa vuosien aikana ulkomaille tai maan sisällä.

Vuosikausien ajan YK:n turvallisuusneuvosto on kiistellyt siitä, miten Syyrian tilannetta tulisi käsitellä. Neuvoston jäsenenä Venäjä on käyttänyt useasti veto-oikeuttaan päätöksissä, ja saanut siihen tukea Kiinalta.

Lue myös:

    Uusimmat