Jopa 168 000 lasta vaarassa kuolla aliravitsemukseen koronapandemian seurauksena – valuuko vuosia kestänyt työ hukkaan?

Nälkäpäiväkeräyksellä avustetaan koronakriisistä ja ruokapulasta kärsiviä 8:42
Nälkäpäiväkeräyksellä avustettiin koronakriisistä ja ruokapulasta kärsiviä

Seuraavan kahden vuoden aikana jopa 168  000 lasta on vaarassa kuolla aliravitsemukseen koronapandemian seurauksena. Asia käy ilmi kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreesta raportista.

Järjestö toteaa tiedotteessaan, että pandemia on johtanut köyhyyden lisääntymiseen, elinkeinojen menettämiseen sekä terveys- ja ravitsemuspalveluiden saatavuuden heikkenemiseen.

Tämä taas lisää nälkiintymisestä ja aliravitsemuksesta kärsivien määrää.

Suurimpia kärsijöitä ovat Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elävät lapset. Erityisesti köyhien kotitalouksien tai kriisi- ja konfliktialueiden lapset ovat vaarassa.

–  Lukemattomien lasten turhat kuolemat ovat estettävissä varmistamalla lasten pääsy terveys- ja ravitsemuspalveluihin. Käynnissä oleva kriisi on korostanut sosiaaliturvan ja käteisavun merkitystä keinona turvata ahdingossa olevien perheiden toimeentulo ja lasten ruoan saanti, sanoo Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Pandemia saattaa kumota vuosien edistyksen aliravitsemuksen vastaisissa toimissa

Suurimpia kärsijöitä ovat Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elävät lapset. Erityisesti köyhien kotitalouksien tai kriisi- ja konfliktialueiden lapset ovat vaarassa.

Järjestö kirjoittaa, että jo ennen pandemiaa, monella yhteisöllä oli vaikeuksia tarjota lapsille riittävästi terveellistä ruokaa. Joka kolmas alle viisivuotias kärsi aliravitsemuksesta, ja lähes puolet kaikista alle viisivuotiaiden lasten kuolemista liittyi aliravitsemukseen.

Järjestön Nutrition Critical -raportin mukaan pandemia saattaa kumota vuosien edistyksen aliravitsemuksen vastaisissa toimissa.

– Kestävien muutosten aikaansaaminen edellyttää puuttumista ravitsemuskriisin taustalla oleviin syihin. Konfliktit on saatava loppumaan, ilmastonmuutoksen vastaisia toimia on tehostettava ja hauraita maita ja yhteisöjä on tuettava, Haaranen sanoo järjestön tiedotteessa.


Lue myös:

    Uusimmat