Syy monen suomalaisen vatsaongelmiin on tämä – tarkista, syötkö tarpeeksi!

Kärsitkö vatsaongelmista ja turvotuksesta? Moni kuvittelee ongelmien syyksi hiilihydraatteja, vaikka todellisuudessa kyse voikin olla kuidun puutteesta.

Suomalaiset syyttävät usein vatsaongelmistaan liiallista vehnän tai sokerin syöntiä ja monelle nämä raaka-aineet saattavatkin aiheuttaa oireita. Suurimmalla osalla suomalaisista syy on kuitenkin liian vähäisessä kuidun saannissa. Suomalaiset saavat ravinnosta keskimäärin vain 21 grammaa kuitua päivässä, kun naisilla päivittäiset saantisuositukset ovat 25 gramman ja miehillä 35 gramman luokkaa.

Liian vähäinen kuidun saanti aiheuttaa monenlaisia ongelmia, jotka heijastuvat erityisesti vatsan ja suoliston toimintaan. Kuidun puute aiheuttaa muun muassa ummetusta. Suolisto tarvitsee täytettä toimiakseen ja kuitu aktivoi ruokamassaa eteenpäin kuljettavaa lihaksistoa. Tällöin ruoka kulkee suoliston läpi nopeammin.

Kuitu on laihduttajan tärkeä ase

Laihduttajalle kuitu on tärkeä usealtakin eri kantilta: kuitu täyttää vatsaa, jolloin nälän tunne tyydyttyy ja myös aineenvaihdunta tehostuu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuitu tasoittaa lisäksi myös verensokerin heilahteluja. Liian vähäinen kuidunsaanti voi nostaa painoa sekä kasvattaa muun muassa sydäntauteihin ja syöpään sairastumisen riskiä.

– Kuitupitoinen ruokavalio, jossa rasvojen ja hiilihydraattien osuudet ovat tasapainossa, vähentää lihavuuden ja siihen liittyvien sairauksien vaaraa. Kuidun riittävä saanti parantaa suoliston toimintaa ja saattaa ehkäistä paksusuolen syöpää, THL suosittaa.

Tarkista, syötkö tarpeeksi

Viljavalmisteet ja erityisesti ruisleipä ovat suomalaisten merkittävin kuidun lähde. Kuitua saa myös muun muassa kasviksista, juureksista, marjoista, hedelmistä, pavuista, linsseistä, leseistä ja siemenistä.

Mutta mistä sitten tietää, että kuitua tulee syötyä tarpeeksi? Oma keho on hyvä mittari kuidunsaannissa. Jos vatsa toimii normaalisti ja säännöllisesti, ei syytä huoleen ole. Tässä kuitenkin muutamia esimerkkejä elintarvikkeiden kuitupitoisuuksista, joiden avulla voit laskea omaa kuidun saantiasi.

Ruisleipäviipale: 3,5 g kuitua
Vehnäleipäviipale: 0,8 g kuitua
Omena: 2 g kuitua
Porkkana: 1,6 g kuitua
Peruna: 1,3 g kuitua
Lautasellinen kaurapuuroa: 4,4 g kuitua
Annos täysjyväohraa: 7,2 g kuitua

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat