Syötkö ravintolisiä laihtuaksesi? Luultavasti täysin turhaa – tehosta ei juurikaan näyttöä

Lihomisen kommentointi on arkipäivää – näin eroon ulkonäkökeskeisyydestä 2:30
Lihomisen ja vartalon kommentointi on arkipäivää, mutta kannattaako se? Miten ainaisesta painon kyttäämisestä ja kommentoinnista pääsisi eroon?

Laihtumiseen kaupataan monenlaisia tuotteita, mutta tutkimuskatsausten mukaan niiden tehosta on vain vähän näyttöä.

Laihtumiseen kaupataan monenlaisia ravintolisiä ja rohdoksia, mutta näyttö niiden tehosta on vähäistä. Jotkin tuotteet saattavat auttaa, mutta niidenkin hyödyt ovat tutkimusten perusteella vaatimattomia.

Tällaisia laihdutustuotteita tutkittiin

Tiedot käyvät ilmi kahdesta hiljattain julkaistusta tutkimuskatsauksesta, joissa analysoitiin laihduttamiseen tarkoitettujen ravintolisien tehoa.

Toisessa katsauksessa oli mukana 67 tutkimusta ja 5 200 osallistujaa ja toisessa 54 tutkimusta ja 4 300 osallistujaa.

Tutkimuksissa tarkasteltiin muun muassa lakritsijuurta, efedraa, vihreää teetä, kitosaania, glukomannaania, fruktaaneja ja konjugoitua linolihappoa.

Yksikään tarkastelluista tuotteista ei täyttänyt yhtä kriteeriä

Valmisteen katsottiin auttavan laihduttamisessa, jos sitä käyttävät laihtuivat vähintään 2,5 kiloa, mutta yksikään tarkastelluista ravintolisistä tai valmisteista ei täyttänyt tätä kriteeriä.

Joitain valmisteita käyttäneet laihtuivat hieman enemmän kuin lumevalmistetta käyttäneet, mutta erot olivat käytännössä merkityksettömiä.

Katso myös: Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme hittitreenin 2019 – katso, miten päviittäinen hulaus vaikutti, ja millaisia tuloksia syntyi! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41

Monet tutkimukset pieniä ja myös heikkolaatuisia

Monet tutkimukset olivat pieniä ja tieteellisesti heikkolaatuisia, joten niiden tuloksiin kannattaa suhtautua varovasti.

Tämän vuoksi on myös mahdollista, että laadukkaiden ja suurempien tutkimusten myötä osa valmisteista osoittautuu hyviksi. Tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella ravintolisiä ei kuitenkaan voi suositella laihduttamiseen.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat