Martta laihdutti noin 25 kiloa viidessä kuukaudessa – näin se onnistui: "Tajusin, että tästä ei ole enää paluuta takaisin"

Martta laihdutti 25 kiloa viidessä kuukaudessa: katso muodonmuutoskuvia matkan varrelta! 0:50
Katso kuvia Martan elämänmuutoksen varrelta.

Maskulainen Martta Koskinen, 32, aloitti toukokuussa 2019 elämäntaparemontin, jonka ansiosta hän laihdutti 25 kiloa viidessä kuukaudessa. Martta kertoo hyvinvointimatkastaan MTV Uutisten haastattelussa.

Marraskuussa 2016 Martta ja hänen miehensä saivat pojan. Ensimmäinen vuosi oli uuvuttava, sillä Eemi-vauva oli kipeä ja allerginen. Neljän kuukauden jälkeen selvisi, että vehnä aiheutti pojalle anafylaksian, äkillisen yliherkkyysreaktion. 

Kaiken lisäksi pikkulapsiarki oli uutta ja tuntui raskaalta. Eemi tuntui itkevän yötä päivää ja aika meni pienokaista heijaillessa. 

– Tuntui, että pitää vain selviytyä, Martta pohtii.

Raskaana ollessaan Martta oli katsellut sosiaalisesta mediasta, miten muiden vauva-aika vaikutti niin täydelliseltä. Hän oli ajatellut, että elämän kuuluisi mennä tietyllä tavalla ja pettyi, kun nämä kuvitelmat eivät toteutuneetkaan.

Unohti oman hyvinvointinsa

Kun Eemi täytti vuoden, hänen vointiinsa oli jo löytynyt paljon apua. Pikkuhiljaaoltiin päästy jyvälle siitä, mitä ruokia hän voisi syödä ja mitä ei. Kun poika täytti kolme vuotta, ei anafylaksian vaaraa enää ollut.

Lapsesta huolehtimisen ja arjesta selviytymisen keskellä Martta unohti kuitenkin pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Hän söi nälkäänsä suklaata ja karkkia.

Martta pelasi nuorempana ringetteä ja jalkapalloa. Eemin syntymän myötä liikunta jäi kokonaan. Samalla kynnys lähteä liikkumaan nousi todella korkeaksi. 

Selkäkipu havahdutti toimimaan

Toukokuussa 2019 Martan selkää alkoi särkeä niin paljon, että hän ei saanut enää öisin unta. Se herätti hänet tajuamaan oman terveydentilansa.

– Havahduin siihen, että apua, mulla on niin paljon ylimääräistä, että en pysty enää olemaan. 

– Yhdessä päivässä tuli ulos kaikki se kiukku siitä, miten olin päästänyt itseni tähän kuntoon. 

Oma peilikuva turhautti Marttaa. Hän ajatteli näyttävänsä kauhealta. 

Paha olo näkyi myös niin, että vaikka Martta on sosiaalinen ja ulospäinsuuntautuva, hänen ei tullut käytyä missään. 

– Toki olin silloin niin väsynyt, etten olisi jaksanutkaan, mutta jotenkin siitä syntyi sellainen noidankehä, että tuli entistä pahempi olo, kun en saanut sosiaalista kanssakäymistä niin paljon, mikä johtui ihan minusta itsestäni. 

Ensin ruokavalio kuntoon

Niinpä Martta päätti, että oli aika oikeasti muuttaa omia elintapoja. Ensimmäiseksi hän etsi itselleen sopivan ravintovalmennuksen, koska halusi oppia syömään oikein. Pikaisella googlettamisella vastaan tuli Fitfarmin Fitmama-dieetti, joka keskittyi ruokavalioon.

– Olin aiemmin ajatellut, että osaan syödä terveellisesti ja että selviän tästä yksin. Lopulta tajusin tarvitsevani tukea.

Martta oli joskus kokeillut pikadieettejä, mutta kilot olivat tulleet aina takaisin. Nyt hän halusi pysyvämpää muutosta. 

– Päätin, että tästä muutoksesta ei tulisi pelkkä laihdutuskuuri vaan hyvinvointimatka. 

Uudenlaisen ruokavalion lisäksi Martta alkoi tehdä kävelylenkkejä. Ensin lenkit olivat kilometrin pituisia, myöhemmin pidempiä.

Huomasi eron nopeasti

Ruokavalio-ohjeilla paino lähti putoamaan nopeasti ja Martta huomasi olossaan suuren muutoksen parissa viikossa. Hän ei ollut enää väsynyt ja jaksoi leikkiä Eemin kanssa enemmän. Ravintovalmennuksella ja säännöllisellä ruokarytmillä hän pääsi myös eroon pitkään vaivanneesta sokerikoukusta. 

– Koska mulle tuli niin hyvä olo jo parissa viikossa, tajusin, että tästä ei ole enää paluuta takaisin, hän hymyilee.

– Ei se muutos helppoa ollut, mutta kun olin päätöksen tehnyt, ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa.

Myöhemmin hän otti tuekseen myös Monna ja Tuukka Pursiaisen valmennuksen. Tällä kertaa fokuksena oli liikunta. Tässä valmennuksessa apua toi sekin, että piti miettiä, miksi oikein tekee mieli herkkuja

– Omien mielitekojen syihin joutui paneutumaan, mikä oli hyvä juttu. Kaikki tässä on kuitenkin päänsisäistä työskentelyä, hän miettii.

Ei kyttää enää vaakaa

Martta arvioi, että painoa putosi viidessä kuukaudessa 25 kiloa. Tarkkaa lähtöpainoaan hän ei tiedä, koska vaa’alla käynti tuntui pitkään vaikealta. Sen verran hän tietää terveystarkastuksen perusteella, että painoa oli aiemmin todella paljon yli sata kiloa. 

Vaikka vaa’alla käynti ei sinänsä enää ahdistakaan, Martta ei sen lukemia seuraa. Hänen hyvinvointiaan eivät kilot määritä. 

– Huomaan olostani heti, jos on tullut syötyä huonosti tai jos ei ole tullut liikuttua tarpeeksi. 

Uusi suhde liikuntaan

Tuoreena äitinä Martta oli ajatellut, että ei ollut oikein ottaa aikaa omalle treenille kesken kiireisen perhearjen. Toisaalta hän pohtii nyt, että tämä saattoi olla myös tekosyy jäädä sohvan pohjalle. 

– Kyllä sitä aina kaikenlaisia syitä keksii, hän naurahtaa.

Nyt liikunnan ilo on löytynyt uudella, rennommalla tavalla. Martta urheilee fiilispohjalta. Joskus tulee pyöräiltyä enemmän, joskus käytyä enemmän lenkillä. Hän pyrkii liikkumaan kolmesti viikossa, sen mukaan, miten ehtii. Arjessa riittää nimittäin kaikkea puuhaa ja vaihtelua työn ja perhe-elämän pyörteissä.

Martan mukaan kyse on tasapainosta. Hän pitää kiinni liikunnasta, sillä oma hyvinvointi ja urheilu ovat hänelle tärkeä osa arkea. Toisaalta hän ei soimaa itseään, jos joku päivä ei jaksakaan lähteä lenkille.

Löytänyt itselleen sopivan ruokavalion

Martta on löytänyt itselleen sopivan syödä. Ensinnäkin hän syö tasaisesti pitkin päivää. Ruokamäärät ovat pienentyneet siitä, mitä ne joskus olivat.

Martta on jättänyt ruokavaliostaan pois maidon ja gluteenin. Hän huomasi sattumalta, että hänelle sopii samanlainen ruokavalio kuin Eemille, joka on maidoton ja gluteeniton. 

– Kyseessä ei ole ketodieetti, vaikka moni niin luulee, hän täsmentää.

– Syön normaalia kotiruokaa. 

Martta kertoo jojoilleensa painon kanssa vuosia. Monesti tuppasi käymään niin, että yhtenä päivänä syötiin kovasti herkkuja ja sen jälkeen edessä oli laihdutuskuuri ja oltiin viikko todella vähällä ruoalla.

– Tuntuu, että olen ensimmäistä kertaa näin kolmenkympin iässä oppinut terveen suhtautumisen ruokaan ja pysyvämpään elämänmuutokseen, hän pohtii. 

Muuttunut elämänasenne

Martasta tuntuu, että hän on nyt aivan eri ihminen kuin ennen. Jaksaminen on ihan eri tasoa. Se näkyy niin parisuhteessa kuin perhe-elämässä.

Martta on tyytyväisempi omaan kehoonsa kuin koskaan aiemmin. Hän oli ennen ajatellut, että hänen pitäisi näyttää tietynlaiselta, jotta hän voi olla tyytyväinen itseensä. Yleensä se oli tarkoittanut sitä, että olisi pitänyt olla laihempi.

– Enää ei haittaa, vaikka on vähän vatsamakkaroita ja selluliittia.

Hyvänolontunteen löytymisessä Marttaa auttoi kaiken muun ohella se, että hän alkoi pohtia, mistä jokin tietty tunne tai ajatus johtui. Oliko kyseessä hänen oma ajatuksensa vai oliko se peräisin jostain ulkopuolelta, esimerkiksi sosiaalisesta mediasta?

Tsemppaa muita Instagramissa

Martta on kertonut elämäntapamuutoksestaan Instagramissa. Moni inspiroitui hänen aikoinaan julkaisemastaan muutoskuvasta ja sen jälkeen hän on käynyt paljon keskusteluja ihmisten kanssa teemaan liittyen. Toiset ovat samaistuneet hänen kokemuksiinsa siitä, millaista on olla allergisen lapsen vanhempi.

– On ollut tosi kannustavaa kuulla, että tarinani inspiroi muita. 

Kyseessä elämäntapojen muutos eikä pelkkä laihdutuskuuri

Muille elämäntapamuutosta miettiville Martta toteaa tsempiksi, että tärkeintä on päättää todella ryhtyä elämäntaparemonttiin. Hän korostaa, että kyseessä on nimenomaan muutos elämäntavoissa.

– Siihen ei kuulu pitää mitään kitudieettejä tai laihdutuskuureja. Pitää opetella terveellisiä elämäntapoja ja alkaa rakentaa omaa hyvinvointia sitä kautta. Pitää pohtia, mikä itsestä tuntuu hyvältä.

Ei myöskään pidä masentua, jos tulee repsahduksia. Ne eivät oikeasti haittaa. 

– Tärkeintä on, että on jatkaa eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat