Mainos

Syöpää sairastavan 4-vuotiaan äiti: "Elämme kuin kuplassa – kaupassa käyntikin on lapselle juhlaa"

4-vuotiaalla Ella Piipolla diagnosoitiin leukemia 1,5 vuotta sitten. Sen jälkeen Liedossa asuvan perheen äiti, kätilö Niina Piippo on ollut täysipäiväisesti Ellan omaishoitaja.

Tartuntavaaran takia perheen arki on rajoitettua, ja ilo revitäänkin pienistä asioista. Niina Piippo kertoo lapsen iloitsevan esimerkiksi siitä, että hän saa mennä ruokakauppaan ja koskettaa omenaa. Nämä tilaisuudet täytyy kuitenkin järjestää erikseen.

Piippo on puheenjohtajana lapsisyöpäpotilaiden kerhossa Sykerössä, joka on järjestänyt syöpälapsille muun muassa kauppareissuja Turussa.

– Muutaman kerran olemme olleet leluliikkeessä, joka on ollut vain vain syöpälapsiperheille auki. Lapset iloitsevat siitä, että pääsevät kerrankin ostamaan itse leluja. Nämä ovat tavallisia arkisia juttuja, mutta syöpää sairastava lapsi iloitsee näistä aivan eri tavalla.

Infektioita pitää välttää

Sytostaattihoitoa saava lapsi on poikkeuksellisen herkkä infektioille. Pieni flunssa voi viedä potilaan sairaalaan moneksi viikoksi. Kavereiden ja sukulaisten vierailut täytyy kontrolloida tarkasti.

– Elämme kuplassa, jossa kaikki täytyy miettiä etukäteen. Esimerkiksi jos kavereita tulee, täytyy tarkistaa, että siinä perheessä kaikki ovat sillä hetkellä terveitä, etteivät taudit tartu.

Ellalla on myös 11-vuotias isosisko, joka on terve. Hänenkin täytyy ottaa pikkusiskon sairaus jatkuvasti huomioon.

– Isosiskon koulukavereiden perheet ovat suhtautuneet asiaan todella hienosti. Lapset tietävät luokassa, että käsien pesu on erityisen tärkeää. Luokkakavereiden vanhemmat infoavat meitä aina, jos perheissä on sairauksia, jotka voisivat tarttua myös Ellaan.

Piippo sanoo, että 1,5 vuotta sairauden diagnosoinnin jälkeen on ollut rankempaa mitä hän olisi koskaan voinut kuvitella.

– Yritämme kuitenkin keskittyä positiiviseen, kuten siihen, että lapsemme on yhä elossa - kiitos hyvän suomalaisen sairaanhoidon.

– Ja sairastuneet lapset ovat kyllä itse varsinaisia taistelijoita. Heti kun vaan kynnelle kykenevät, he nousevat letkuista ja sairaalasängystä. He löytävät itse arjesta ilon pienistäkin asioista. Lasten riemun näkeminen auttaa itseänikin jaksamaan.

Tänään syöpää sairastavat lapset pääsivät telmimään heille ainutlaatuiseen paikkaan, sisäleikkipuistoon. Turkuun vasta-avatussa leikkipaikassa ei ollut ehtinyt olla vielä muita lapsia leikkimässä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.