Syöpää sairastava Pirjo, 68, järkyttyi syöpäklinikalla: Hoitajat eivät käyttäneet kasvomaskeja – näin HUS vastaa potilaiden huoleen

MTV Uutisiin on viime aikoina ottanut yhteyttä useampi potilas, joka on ollut hämmentynyt Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin (HUS) syöpäklinikan suojautumisesta koronaa vastaan. 

Yksi heistä on Pirjo Näkki, 68, joka pistäytyi viime tiistaina HUSin syöpäklinikalla laboratoriokäynnillä. Näkin mukaan häntä hoitaneet näytteenottajat eivät käyttäneet lainkaan kasvomaskeja. Hän kummastelee HUS:n käytäntöjä, sillä laboratoriokokeissa käy päivittäin paljon riskiryhmään kuuluvia ihmisiä. 

– Syöpätautien omassa laboratoriossa työskenteli kolme hoitajaa. Kukaan hoitajista ei pitänyt kasvomaskeja, vaikka tilanteessa oltiin täysin lähikontaktissa. Siinä joudutaan oikein kumartamaan potilasta vasten, kun otetaan käsivarresta verinäytettä, nainen kertoo.

Kaksi vuotta sitten Näkillä todettiin rintasyöpä, johon hänellä on edelleen lääkitys käynnissä. Tämän lisäksi hänellä on melanooma. 

Näkki kertoo käyvänsä säännöllisesti HUS:n syöpäklinikalla. Hänen mukaansa hoitajat eivät käyttäneet suojamaskeja myöskään maaliskuun puolen välin tienoilla, kun hän edellisen kerran kävi klinikalla.

Vaikka suojamaskien puute huolestuttaa häntä, on hän muuten ollut tyytyväinen syöpäklinikan toimintaan.

– Syöpätautien klinikka on ollut ihan älyttömän huippu. Olen saanut siellä hyvää hoitoa. Pelkään, että koronan takia tässä käy toisin. Tämä ei ole mikään kevyt asia. 

Näkki ei ole ainoa henkilö, joka on huolissaan siitä, että hoitajat eivät käytä maskeja. MTV Uutiset haastatteli alkuviikosta HUS:n syöpäklinikan potilaan, joka oli niin ikään huolestunut siitä, että hoitajat eivät pidä maskeja. 

– Olen itse riskiryhmäläinen ja reagoin siellä siihen, että hoitajilla ei ole maskeja ollenkaan. Tuntui ristiriitaiselta, että HUS:ssa potilaiden pitää kokea sellaista turvattomuutta, nainen kertoo MTV Uutisille.

HUS lupaa tarkentaa ohjeitaan 

MTV Uutiset kysyi HUS:lta, miksi syöpäklinikan hoitajat eivät käytä suojamaskeja. Infektiotautien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan HUS:n suojainten käyttöä arvioidaan heillä jatkuvasti.

Hänen mukaansa henkilökunnan suojamaskien käyttöä on lisätty ja sitä tullaan lisäämään asteittain. Syöpäklinikka tulee saamaan hänen mukaansa pian tarkennetut ohjeet maskien käyttöön.

– Puolustuskykyä heikentäviä hoitoja saavia syöpä- ja elinsiirtopotilaita lähikontaktissa hoitava henkilökunta tulee saamaan tarkennetut ohjeet suojamaskien käytöstä, Ruotsalainen kommentoi MTV Uutisille.

HUS ei kuitenkaan suoraan kommentoi MTV Uutisille, miksi syöpäklinikalla ei ole toistaiseksi käytetty maskeja aktiivisemmin osana hoitotoimenpiteitä.

Lue myös:

    Uusimmat