Syö oikein – nämä ruoka-aineet ravitsevat aivoja

Oikeanlaisella ravinnolla on merkitystä paitsi kehon, myös mielen toiminnalle. Katso listasta ruoka-aineet, jotka ovat hyväksi aivojesi toiminalle.

Rasvainen kala

Kalat kuten lohi, valkotonnikala, makrilli ja sardiinit ovat täynnä omega-3-rasvahappoja. Voimakkaat ja monipuoliset rasvahapot ovat erityisen tärkeitä aivojen terveydelle. Noin 40 prosenttia aivosolujen kalvoissa olevista rasvahapoista on DHA:ta, joka on myös yksi kaloissa esiintyvästä tärkeimmistä omega-3-rasvahapoista. Asiantuntijat uskovat, että DHA:ta tarvitaan todennäköisesti tiedonvälitykseen aivosolujen kesken.

Yhdysvaltalaisen Tuftin yliopiston tutkijat selvittivät, että henkilöt, jotka söivät kalaa kolme kertaa viikossa, olivat 39 prosenttia pienemmässä riskissä sairastua Alzheimeriin, sillä heidän verensä DHA-pitoisuus oli muuta tutkimusryhmää korkeampi.

Tummanvihreät lehtevät vihannekset

Lehtikaali, pinaatti ja parsakaali ovat hyviä E-vitamiinin ja foolihapon lähteitä. Esimerkiksi kupillinen raakaa pinaattia sisältää 1 prosenttia päivittäisestä E-vitamiiniannoksesta, ja puolikas kupillinen keitettyä pinaattia taas 25 prosenttia päivittäisestä tarpeesta.

Se, kuinka foolihappo aivoja suojaa, on hieman epäselvää, mutta se saattaa alentaa homokysteiini-aminohapon määrää veressä. Korkeat homokysteiiniarvot voivat laukaista hermosolujen kuoleman aivoissa, mutta foolihappo auttaa laskemaan homokysteiinitasoja.

Auringonkukan siemenet

Siemenet, auringonkukansiemenet mukaan lukien, ovat myös hyvä E-vitamiinin lähde. Hieman alle 30 grammassa paahdettuja auringonkukansiemeniä on 30 prosenttia päivittäisestä E-vitamiinin tarpeesta. Ripottele siemeniä salaatin joukkoon antaaksesi aivoillesi virtaa.

Marjat

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että mustikat, mansikat ja acai-marjat voivat auttaa hidastamaan ikään liittyviä kognitiivisia rappeumia. Ne auttavat säilyttämään aivojen ylläpitojärjestelmää, joka hiipuu iän myötä. Mekanismi auttaa myös pääsemän eroon myrkyllisistä proteiineista, jotka on liitetty iästä johtuvaan muistin heikkenemiseen.

Täysjyväviljat

Kuiturikkaat täysjyväviljat ovat kiinteä osa Välimeren ruokavaliota, joka sisältää myös paljon hedelmiä, kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä, oliiviöljyä sekä viiniä. Yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkijat osoittivat, että ruokavalio saattaa linkittyä alhaisempaan riskiin saada lieviä kognitiivisia vaivoja, jotka voivat edetä Alzheimerin taudiksi.

Tämän tyyppinen ruokavalio voi myös vähentää tulehdustiloja, oksidatiivista stressiä ja muita verisuoniin liittyviä riskitekijöitä kuten korkeaa verenpainetta. Kaikki edellä mainitut myös kasvattavat riskiä aivo- ja sydänsairauksiin.

Suklaa

Anna aivoille makea herkku tumman suklaan (vähintään 70 prosenttia kaakaota) muodossa. Se sisältää flavonoideja, eräänlaisia antioksidantteja, jotka tutkimukset yhdistävät aivoterveyteen. Muita flavonoidirikkaita ruokia ovat omenat, viinirypäleet, sipulit, tee ja olut.

Curry

Thaimaalainen ja intialainen ruoka ovat tunnettuja curry-mausteseoksen käytöstään. Tulehduksia vastaan taistelevan mausteen sisältämän kurkumiinin on todettu poistavan Alzheimeria aiheuttavia proteiineja aivoista.

Kahvi

Kofeiini on yksi aineista, joissa liikakäyttö tekee siitä myrkyn. Yletön käyttö voi aiheuttaa sumuisen olon, mutta kohtuullisena annoksena kofeiini voi lisätä tarkkaavaisuuskykyä, reaktioaikaa ja muita aivotoimintoja. Eräs ranskalainen tutkimus totesi, että yli 65-vuotiaat naiset, jotka joivat yli kolme kuppia kahvia päivässä, muistivat paremmin sanoja, kuin naiset, jotka nauttivat vähemmän tai ei ollenkaan kahvia. Toisen selostuksen mukaan Alzheimerin riski on kahvinjuojilla jopa 30 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka eivät juo kahvia.

Lue myös:

    Uusimmat