Syntymäpäiväsankari sammui tunneiksi saunaan Kouvolassa: Sormi piti amputoida ja pakaraan tehtiin ihonsiirre

Kolme miestä meni saunaan traagisin seurauksin. Epäonnisten syntymäpäiväjuhlien käänteitä puitiin hovioikeudessa saakka.

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut Kymenlaakson käräjäoikeuden ratkaisua tapauksessa, jossa sammuneen kaverinsa saunaan jättäneen miehen rikossyytteet hylättiin.

Tapahtumat juontavat juurensa Kouvolaan tammikuiseen sunnuntai-iltaan vuonna 2019. Mies oli kutsunut kaksi kaveriaan juhlimaan syntymäpäiviään asunnolleen. Miehet olivat juoneet alkoholia ja menneet yhdessä saunaan.

Ensin lauteille oli sammunut syntymäpäiväsankari. Seuraavaksi tajuntansa menetti toinenkin mies, joka uuvahti suihkutilan puolelle. Näin ollen valveille jäi juhlaseurueen viimeinen jäsen.

Hän kertoi laittaneensa kiukaan pois päältä, avanneensa saunan oven viilennystä varten ja tarkistaneensa säännöllisesti, ettei sammuneilla kavereilla ole hengenvaaraa. Oikeusasiakirjoista selviää, että hän oli yrittänyt herätellä kavereita ravistelemalla ja heittämällä vettä päälle – tuloksetta. 

Ainoana hereille jäänyt mies myönsi itsekin olleensa erittäin kovassa humalassa. Hän oli lähtenyt kotiinsa noin kahden aikaan yöllä.

Sitä ennen hän oli lähettänyt syntymäpäiväsankarin omaiselle kuvan sammuneista juhlijoista ja lisännyt myös heistä kuvan sosiaaliseen mediaan. 

Heräsi keittiön lattialta

Lauteille sammunut syntymäpäiväsankari myönsi, ettei muistanut humalatilansa vuoksi juuri mitään viikonlopun tapahtumista. Juhlat olivat olleet käynnissä ainakin toista päivää.

Pahoin palanut mies oli herännyt keittiönsä lattialta maanantaina. Hän koki pahoinvointia ja meni vielä sänkyyn nukkumaan. Suihkun puolelle sammunut kaveri lepäsi sohvalla.

Seuraavana päivänä tiistaina syntymäpäiväsankari oli soittanut tutulleen, joka oli kyydinnyt hänet sairaalaan. Tuttava oli järkyttynyt miehen nähdessään. Tuttavan mukaan miehen poski ja huulet olivat turvoksissa ja poskesta kuulsi läpi. Myös käsissä näkyi vammoja. Tuttavan mukaan mies ei ollut ymmärtänyt, missä kunnossa hän oli. 

Syntymäpäiväsankarille aiheutui vasemman käden sormiin niin vakavat vammat, että yksi sormista jouduttiin amputoimaan. Hänen pakaraansa jouduttiin tekemään leikkaus ja ihosiirteitä, joiden hoito oli jatkunut vielä puoli vuotta saunareissun jälkeenkin.

Lisäksi miehen munuaiset olivat lihas- ja kudostuhojen vuoksi toimineet vajavaisesti. Hänelle jouduttiin antamaan sairaalassa keinomunuaishoitoa muutaman viikon ajan. Mies oli ollut saunassa ainakin kolmen tunnin ajan. 

Kaveri ei pitänyt vaarallisena

Kaverinsa saunaan jättänyt, juhlaseurueesta ainoana tajuissaan selvinnyt nelikymppinen mies sai syytteen heitteillepanosta ja törkeästä vammantuottamuksesta. Lisäksi syntymäpäiväsankari vaati kaveriltaan yli 41 000 euron korvauksia muun muassa pysyvästä haitasta, kosmeettisista haitoista ja kärsimyksestä.

Kaveri kiisti rikossyytteet ja vetosi siihen, että mies oli itse juonut itsensä sellaiseen kuntoon, ettei muistanut tapahtumista mitään. Kaveri koki, että hänen toimintansa ja saunan viilennysyritykset olivat pelastaneet syntymäpäiväsankarin vakavammilta vammoilta.

Miehen mukaan asunnolla ei ollut sellainen hätätilanne, jonka vuoksi hänen olisi pitänyt soittaa ambulanssi paikalle.

Mies oli kuullut syntymäpäiväsankarin vammoista vasta noin kaksi viikkoa myöhemmin. 

Käräjäoikeus: itse aiheutettua

Käräjäoikeus katsoi, ettei valveille jäänyt kaveri ollut jättänyt syntymäpäiväsankaria tahallaan saunaan.

– Itse aiheutettu humalatila ei rikosoikeudellisesti ole vastuusta vapauttava seikka. Käänteisesti voidaan todeta, että se ei ole myöskään seikka, jolla vastuu voidaan siirtää toiselle, käräjäoikeus totesi. 

Lisäksi tuomiolauselmassa huomautettiin, ettei täysi-ikäisiä, psyykkisesti terveitä ihmisiä tarvitse suojata riskeiltä, jotka he itse tietoisesti ottavat.

Oikeuden mukaan kaveri ei ollut voinut mieltää, että saunatiloihin sammuneet miehet olisivat joutuneet vakavaan vaaraan. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet heitteillepanosta ja törkeästä vammantuottamuksesta. Samalla hylättiin myös uhrin korvausvaatimukset. 

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua. Kymenlaakson käräjäoikeuden ratkaisu jäi voimaan, eikä nelikymppistä miestä tuomittu rikoksista. 

Täsmennetty kello 17.02 kohtaa, jossa kerrotaan syytetyn yöllä lähettämistä viesteistä miehen omaiselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja