Parikymppiset äidit lähtivät baariin ja jättivät taaperoikäiset lapset yksin kotiin – kauhea tilanne valkeni isälle, joka soitti poliisit paikalle

Kuinka pitkäksi ajaksi lapsen voi jättää yksin kotiin? Lastensuojelun keskusliitto vastaa vaikeaan kysymykseen 3:04
Kuinka pitkäksi ajaksi lapsen voi jättää yksin kotiin? Entä minkä ikäisenä?

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi nuorta helsinkiläistä äitiä sakkoihin ja korvauksiin lastensa heitteillepanosta 

Äidit olivat viettämässä iltaa toisen äidin asunnolla Helsingissä marraskuisena viikonloppuna vuonna 2018. Naisten lisäksi asunnossa oli kolme taaperoikäistä lasta.

Äidit olivat rikoksen tekoaikaan 23- ja 26-vuotiaat. Nuoremman äidin tyttäret olivat 2- ja 3-vuotiaita, vanhemman äidin tytär 2-vuotias.

Syytteen mukaan naiset lähtivät yöaikaan baariin lähes kolmen tunnin ajaksi. Lapset jäivät asuntoon keskenään ilman aikuisten valvovaa silmää.

Poliisit avasivat oven

2-vuotiaan tytön isä oli viestitellyt lapsen äidin kanssa tapahtumien aikaan. Viestien ja puheluiden lomassa miehelle oli valjennut, että naiset ovat baarissa ja lapset jätetty keskenään nuoremman äidin kotiin. Lapsen isä on rientänyt asunnolle ja soittanut sen ulkopuolelta hätäkeskukseen.

Asunnolle saapunut poliisipartio sai asunnon oven auki. Virkavallan lisäksi paikalle kutsuttiin sosiaaliviranomaiset.

Nuoremman äidin lapset otettiin kiireellisesti huostaan, sillä nainen oli heidän ainoa huoltajansa. Vanhemman äidin tytär puolestaan jäi isänsä huostaan.

Äidit ovat keskenään siskoksia. Kumpikin heistä myönsi syyllistyneensä heitteillepanoon. Syytteen mukaan avuttomaan tilaan jätetyille lapsille koitui äitien piittaamattomasta menettelystä hengenvaara.

Helsingin käräjäoikeus antoi asiasta tuomion viime viikon lopulla. Kumpikin naisista sai rangaistukseksi 80 päiväsakkoa, joista kertyi maksettavaa noin 480 euroa.

Lisäksi äidit määrättiin maksamaan omille lapsilleen 800 euron kärsimyskorvaukset ja rikosuhrimaksut.

Lue myös:

    Uusimmat