Synnytysskandaali Britanniassa: Yli 40 vauvan ja äidin kuolemaa, satoja vammantuottamuksia ja epäasiallista käytöstä – henkilökunta sekoitti kuolleiden vauvojen nimiä ja tylytti surevia vanhempia

Iso-Britanniassa kahta saman alueen julkista synnytyssairaalaa epäillään vuosikymmenien aikana tapahtuneista sadoista hoitovirheistä. Virheiden uskotaan johtaneen muun muassa useiden vauvojen ja äitien kuolemaan sekä lukuisiin pysyviin vammautumisiin.

The Independent -lehdelle vuodettu Britannian sisäministeriön raportti osoittaa, että viranomaiset epäilevät Shrewsburyn ja Telfordin sairaaloiden synnytysosastoilla tapahtuneen jatkuvasti vakavia hoitovirheitä ja henkilökunnan epäasiallisesta käytöstä vuosien 1979–2017 välillä. Sairaalat kuuluvat samaan Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n piiriin.

– Luulen, että voidaan sanoa täydellä varmuudella kyseessä olevan suurin tiedossa oleva synnytysskandaali Iso-Britanniassa - - alkuvaiheen löydökset osoittavat tusinoittain kuolemia, jotka olisivat olleet estettävissä, sanoi NHS:n nimetön lähde The Independentille.

Henkilökunta sekoitti kuolleiden vauvojen nimiä

Henkilökunnan syytetään käyttäytyneen epäasiallisesti, vähättelevästi ja tunteettomasti potilaita kohtaan.

Raportin mukaan vanhempien huolia ei otettu tosissaan ja heitä kohtiin oltiin töykeitä. Henkilökunta muun muassa puhui kuolleista vauvoista väärillä nimillä. Yhdessä tapauksessa menehtyneeseen vauvaan viitattiin pronominilla ”se”.

Toisessa tapauksessa sairaala ei ollut ilmoittanut vanhemmille, että heidän kuolleen vauvansa ruumis oli jo toimitettu takaisin ruumiinavauksesta. Sky Newsin mukaan vauvan ruumis ehti mädäntyä viikkojen aikana niin pahaan kuntoon, ettei perhe enää voinut jättää hyvästejään.

Eräälle perheelle taas puolestaan todettiin, että heidät poistettaisiin sairaalasta, jos he eivät olisi hiljempaa surressaan kuollutta vauvaansa. 

Yli 270 tutkittua tapausta

Vuodettu sisäministeriön raportti oli laadittu hallituksen pyynnöstä vuonna 2017. Tutkittujen tapausten joukossa on ainakin 42 vauvan sekä kolmen äidin kuolemaan johtaneet tapaukset. Lisäksi raportissa kerrotaan yli 50 tapauksesta, jossa hoitovirheet ovat aiheuttaneet lapselle cp-vamman tai aivovaurion.

Raporttia varten oli tarkoitus tutkia alun perin 23 tapausta, mutta loppujen lopuksi niitä tutkittiin yhteensä yli 270.

Raportin löydökset viittaavat siihen, että aivovauriot ovat aiheutuneet esimerkiksi tilanteista, joissa henkilökunta ei ole kiinnittänyt huomiota varoitusmerkkeihin synnytyksissä eivätkä ole reagoineet niihin. Useampia vauvoja menehtyi, koska heidän sydänääniään ei valvottu asianmukaisesti.

Vauvoja menehtyi yleisiin antibiooteilla hoidettaviin tulehdustauteihin

Useampi vauva sai aivovaurion B-ryhmän streptokokkitartunnasta tai siitä aiheutuvasta aivokalvontulehduksesta, jotka yleensä saadaan hoidettua antibiooteilla.

Yksi vauva menehtyi b-streptokokkiin, vaikka vanhemmat ottivat sairaalaan useita kertoja yhteyttä. Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan usein oireettomalta äidiltä tarttunut b-streptokokki on vastasyntyneiden yleisin vaikean yleistulehduksen ja aivokalvontulehduksen aiheuttaja.

Raportissa todetaan, että sairaaloihin tehdyissä tarkastuksissa oli katsottu puutteita läpi sormien, ja samankaltaisten ongelmien uskotaan yhä jatkuneen vuoden 2017 jälkeen. Britannian viranomaiset kertovat tutkivansa tapausta ja muita mahdollisia hoitovirheitä uudelleen raportin tultua julkisuuteen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja