Mainos

Sydänsuruilla järkyttävä seuraus? Avioero saattaa altistaa aivoverenvuodoille

Avioero on tuskallinen prosessi, mutta se saattaa altistaa myös aivoverenvuodoille, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Avioerojen tiedetään suurentavan monien sydänoireiden vaaraa, mutta tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella sama koskee myös aivoverenvuotoja ja muita aivoverenkierron häiriöitä.

Japanilaisten tulosten perusteella miesten ja naisten riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön suurenee noin 30 prosenttia avioeron jälkeen. Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja siihen osallistui 24 000 miestä ja 26 000 naista. Osallistujat olivat olleet naimisissa viisi vuotta ennen tutkimusajankohtaa. 

Sairastumisriskiin vaikuttivat jonkin verran myös mahdollinen työttömyys- ja asumisjärjestelyt. Sairastumisriski oli suurentunut lastensa kanssa asuvilla miehillä ja naisilla, mutta miehillä riskiä ei havaittu, jos he asuivat vanhempiensa kanssa.

Naisilla avioeroon liittyvä sairastumisriski oli huomattavan suuri, jos he olivat lisäksi työttömiä.

Aiemmissa tutkimuksissa avioeron on havaittu liittyvän myös lyhempään elinikään etenkin miehillä. Ilmiötä on selitetty muun muassa akuutilla kovalla stressillä ja muutoksilla elämäntavoissa. 

Erosta voi myös oppia:


Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.