Suurperheen äiti Johanna: Uskon, että huostaanotettu Niko palaa luoksemme

Erilaiset äidit -sarjan neljännessä jaksossa oman tarinansa äitiydestä jakoi Eteläniemen perhe Tampereelta. Suurperhe saattaa pian kasvaa vielä yhdellä, sillä äiti-Johannalla on suuret toiveet siitä, että hänen nuorempana huostaanotettu ensimmäinen poikansa Niko palautettaisiin biologiselle äidilleen.

Tamperelaisen suurperheen äiti Johanna Eteläniemi, 26, antoi kameroiden kurkistaa oman perheensä arkeen Erilaisten äitien neljännessä jaksossa. Viisilapsisen suurperheen iloksi myös Johannan ensimmäisen 16-vuotiaana saamansa pojan, Nikon, 9, paluu biologisen äidin luokse tuntuu mahdollisemmalta kuin aiemmin.

– Olen tapellut vuosia siitä, että Niko palaisi meidän luoksemme, mutta saanut ainoastaan negatiivista palautetta asiasta. Nyt tapaustamme hoitanut sosiaalityöntekijä vaihtui ja uusi henkilö totesi, että ei näe syytä siihen, miksei Nikoa voisi kotiuttaa. Ensin lisätään tapaamisia, jonka jälkeen toivottavasti puretaan huostaanotto ja suunnitellaan jo kotiutusta, Johanna iloitsee.

Vaikka naisen aviomies Marko Eteläniemi, 26, ei olekaan pojan biologinen isä, tuntuu Niko jo ennestään kuin yhdeltä perheenjäsenistä.

– Niko on ollut meillä paljon aikaisemmin ja kutsunutkin Markoa isäkseen. He ovat puuhailleet isojen poikien juttuja keskenään, koska Nikohan on kolme vuotta vanhempi kuin muut lapsemme.

Uusi vauva tulee, jos on tullakseen

Ehkäisyongelmien parissa paininut pariskunta ei ole ainakaan toistaiseksi suunnitellut hankkivansa 4-kuukautisen Vanille Edith Esmeraldan jälkeen uusia perheenjäseniä – Nikon toivotun kotiinpaluun lisäksi – mutta Johanna toteaa, että jos hän sattuu tulemaan raskaaksi taas, ei asialle voi mitään.

– Aloin syömään minipillereitä synnytyksen jälkeen, mutta syötyäni niitä kaksi viikkoa hirveät migreenikohtaukset iski taas, joten ne oli pakko lopettaa. Ehkäisyä ei siis ole, joten..., nainen naurahtaa ja jatkaa:

– Emme ole ajatelleet, että nyt tehdään lapsia, mutta eipä niitä voi kauheasti estääkään.

Marko on toivonut pääsevänsä sterilisaatioon, mutta hänelle on kerrottu jonojen olevan pitkät ja miehen olevan niin nuori, että toimenpidettä ei helpolla tehdä. Johanna ei halua itse sterilisaatiota ja hänen mukaansa miehen sterilisaatio ei muutenkaan ole tulevaisuuden ja mahdollisten lapsitoiveiden kannalta yhtä vakava asia kuin naisen.

Koti-isyyttä ja mahdollisia opintoja

Pariskunnan tilanne on muuttunut jakson kuvaamisesta sen verran, että perheen isä Marko on päättänyt jäädä kotiin vanhempainrahalla ja Johanna taas suunnistanut työvoimaneuvontaan. Marko haki oman alansa töitä koneistajana, mutta ei sellaisia saanut.

– Minun olisi tarkoitus hakea jonnekin kurssille tai suunnitella tulevaisuuttani. Molempien ei ole järkeä roikkua kotona ja kituuttaa saamallamme rahalle, kun voisi yhtä hyvin tehdä jotain järkevää. Minullahan ei sitä ammattia vielä ole, joten kaikkein helpointa on, että minä aloitan opinnot.

Johanna haki 18-vuotiaana opiskelemaan media-assistentiksi, mutta ryhtyi pian odottamaan Alexia, joten opinnot jäivät. Hän voisi kuvitella palaavansa näiden opintojen pariin, mutta myös erityslasten koulunkäyntiavustajana toimiminen tuntuisi naisen mielestä hyvältä ammatilta.

– Tulen toimeen erityislasten kanssa, koska minulla on Alex. Ymmärrän heitä, koska olen itsekin ollut sellainen, nainen paljastaa.

Potra tyttö Vanille

Neljä ensimmäistä kuukautta Vanillen kanssa kotona ovat menneet Johannan mukaan kohtalaisen hyvin. Tuorein tulokas on tosin syönyt melkoisesti.

– Olen viettänyt monta kuukautta vain syöttäen. Imetys ei mennyt loppupeleissä sitten kovinkaan hyvin, koska jouduin tekemään sitä melkein 24 tuntia vuorokaudessa. Vanille söi päivin vartin välein, öisin tunnin. Vauva on kasvanut hirveää kyytiä: hän on nyt 4 kuukautta vanha ja painaa melkein 7 kiloa! Ensimmäinen tyttömme Sarafina painoi saman verran yksivuotiaana. Kyseessä on siis vähän isompi vauva, Johanna naurahtaa.

Hän iloitsee siitä, että nyt Vanille on kuitenkin ruvennut liikkumaan, joten nopeasti alussa kasvanut paino on tasaantunut lapsen pyöriessä, ryömiessä ja leikkiessä lattialla. Ikäisekseen tyttö vaikuttaa erityisen kehittyneeltä, äiti myhäilee.

Nyt pienokainen syö onneksi jo vellejä, soseita ja korvikkeita, joten äidin kaikki aika ei mene imettämiseen. Ja yötkin Vanille nukkuu tyytyväisenä. Muu perhe on enemmän kuin innoissaan nuorimmaisesta: erityisesti 5-vuotias Maksimus on kiintynyt siskoonsa, jota haluaisi kantaa ja helliä jatkuvasti.

Nettikommentit eivät häiritse

Johanna Eteläniemi tietää, että heidän jaksoaan tullaan puimaan internetin syövereissä ja keskustelupalstoilla sataprosenttisen varmasti.

– Sitähän puitiin jo ennen kuin koko ohjelma oli edes alkanut! nainen naurahtaa.

Johanna on vahvana nuorena naisena tottunut siihen, että hänen asioistaan jaksetaan käydä keskustelua.

– Kaipa olen sitten niin mielenkiintoinen tyyppi... Olen hyvin kärkäs kommentoimaan ihmisten tekemisiä ja minulla on hyvin jyrkät mielipiteet tietyistä asioista, kuten esimerkiksi tupakoinnista raskaana ollessa tai alkoholinkäytöstä lapsiperheissä. Olen myös aina kertonut avoimesti omasta elämästäni, joka on monelle liian erikoinen sulattaa!

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin klo 21.30.

Liity ohjelman faniksi Facebookissa!


AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja