Suuri osa lääkäriin liian myöhään – tunnista keuhkoahtauman oireet!

Nämä oireet kertovat keuhkoahtaumataudista 1:59

Tupakoitsijoille yleisestä keuhkoahtaumataudista on tullut jo kansansairaus. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa joka toinen tupakoitsija sairastuu tähän parantumattomaan tautiin. Suuri osa potilaista huomaa jotain olevan vialla kuitenkin vasta, kun tauti on edennyt jo vaikeaksi.

Jos olet tupakoinut kymmenen vuotta askillisen päivässä, sinulla on jo suuri riski sairastua keuhkoahtaumaan. Lisäksi pitkään jatkunut limayskä, hengästyminen liikkuessa ja usein toistuvat flunssat viittaavat keuhkoahtaumatautiin.

– Erityisesti limainen yskä aamuisin on hyvin yleinen oire. Usein läheiset jo huomauttavat tästä, mutta moni ei itse ymmärrä sen viittaavan johonkin vakavampaan, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Timo Helin.

Ei ole olemassa harmitonta tupakkayskää, vaan kyse on usein juuri keuhkoahtauman oireesta. Keuhkoahtaumatauti on länsimaissa neljänneksi yleisin kuolinsyy ja Suomessa sitä sairastaa jo noin kaksisataatuhatta ihmistä. Suurin osa tautia sairastavista potilaista tulee lääkäriin kuitenkin noin 10–15-vuotta liian myöhään.

– Vasta siinä vaiheessa, kun kauppakassien kantaminen tuntuu raskaalta tai ei kykene pesemään hiuksiaan hengenahdistuksen takia, hakeudutaan lääkäriin. Silloin sairaus on edennyt yleensä jo hyvin vaikeaksi, Helin kertoo.

Lisää vuosia elämäntapojen muutoksella

Jokaisen pitkään tupakoineen kannattaa käydä lääkärissä tarkistuttamassa keuhkojen tilanne vähäistenkin oireiden ilmaannuttua. Lääkärissä tehdään testi keuhkojen toimintakykyä mittaavalla laitteella, joka antaa selvät viitteet, jos on syytä epäillä keuhkoahtaumaa.

Taudista ei voi parantua, mutta tupakoinnin lopettamisella, oikealla lääkityksellä ja liikunnalla voi saada itselleen suhteellisen normaalin elämän ja lisää elinvuosia.

– Korostan erityisesti liikunnan merkitystä. Jo sadan metrin kävely päivittäin auttaa, jos enempään ei pysty. Lääkityksellä ja hyvillä elintavoilla elämänlaatu paranee huomattavasti, vaikka pikajuoksijaksi ei enää voikaan ryhtyä, Helin sanoo.


Kuulutko riskiryhmään? Näistä oireista tunnistat keuhkoahtauman


• Riski sairastua keuhkoahtaumaan kasvaa sitä suuremmaksi, mitä pidempään tai enemmän olet polttanut. Jos on tupakoinut kymmenen vuotta askin päivässä, kannattaa jo tarkistuttaa keuhkonsa.
• Keuhkoahtauman riskiä lisäävät pölyinen työ ja ilmansaasteet. Myös runsas passiivinen tupakointi altistaa keuhkoahtaumalle.
• Voit sairastaa keuhkoahtaumaa, jos arkinen liikunta hengästyttää, etkä esimerkiksi jaksa kävellä portaita.
• Kärsit limaisesta yskästä, joka vaivaa erityisesti aamuisin.
• Sinulla on usein toistuvaa flunssaa.

Lähde Deski.fi

Oiva ei ehtinyt lopettaa ajoissa, vaan elää nyt keuhkoahtaumataudin kanssa.

Katso koskettava video:


Oiva Lindqvist sairastaa parantumatonta keuhkoahtaumatautia. 2:01

Lue myös:

    Uusimmat