Suuret journalismipalkinnot jaettiin – Vuoden journalisti on Venäjän-kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén

7:19
Näin Anna-Lena Laurén kommentoi tunnustustaan Uutisaamussa.

Suuret journalistipalkinnot jaettiin keskiviikkoiltana neljässä eri kategoriassa. Saajat olivat Anna-Lena Laurén, Aino Heikkonen, Terhi Pirilä-Porvali ja Henrik Kärkkäinen. Kukin palkittu saa 10  000 euroa.

Anna-Lena Laurén palkittiin Suuri journalistipalkinto -gaalassa Vuoden journalistina. Laurén on Hufvudstadsbladetin ja Dagens Nyheterin Venäjän-kirjeenvaihtaja.

Laurén kirjoittaa palkintolautakunnan mukaan asiantuntevasti Venäjän ajankohtaisista asioista, politiikasta, toisinajattelijoista ja tavallisista ihmisistä. Hän tuntee maan useiden vuosien ajalta, ja hänen juttunsa avaavat venäläistä yhteiskuntaa myös normaalin uutisvirran ulkopuolella olevilla asioilla.

Palkintolautakunnan mukaan Laurénin jutut ovat aina hyvin kirjoitettuja ja niillä on kiinnostava näkökulma.

Aino Heikkonen palkittiin Vuoden journalistisena pomona. Heikkonen työskentelee päivätuottajana maakuntalehti Etelä-Saimaassa vastuullaan reilun parinkymmenen ihmisen toimitus. Kategoriassa oli ehdolla myös MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Palkintolautakunnan mukaan Heikkosella on sisältöjohtamisessaan sekä inhimillinen ote että tukeva journalistinen pohja. Heikkosen alaiset kiittävät häntä muun muassa järjestelmällisyydestä ja siitä, että hän pystyy antamaan reilusti myös tiukkaa kehittävää palautetta.

Lehti on pandemiavuonna pystynyt kasvattamaan digitilausten määrää yli 30 prosenttia.

Terhi Pirilä-Porvali palkittiin Vuoden journalistisesta teosta. Pirilä-Porvali puolusti journalistista päätösvaltaa painostuksen edessä.

Ilmajoki-lehden päätoimittajaa Pirilä-Porvalia painostettiin jättämään julkaisematta uutinen, jossa kerrottiin koronakaranteenissa olevan kunnanvaltuutetun osallistumisesta valtuuston kokoukseen. Pirilä-Porvali ei taipunut, minkä jälkeen hänet lomautettiin tehtävästään. Myöhemmin hän irtisanoutui.

Tapauksen nostattama keskustelu nosti esiin etenkin paikallislehdistöön kohdistuvat paineet.

Vuoden juttu -palkinto Vastaamo-jutuille

Henrik Kärkkäisen Vastaamo-jutut palkittiin Vuoden juttuna. Ilta-Sanomissa työskentelevä Kärkkäinen paljasti Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron ja oli sen jälkeenkin johtavassa roolissa tapauksen uutisoinnissa.

Tietoturva-asioihin toimittajana perehtynyt Kärkkäinen kertoi tietomurron laajuudesta, kiristäjän vaatimuksista ja tietomurron tekotavasta. Hän myös avasi tapausta lukijoille useilla kommenttikirjoituksilla. 

Palkintolautakunnan mukaan Kärkkäisen raportointi arkaluontoisesta ja toimituksillekin uudesta aiheesta oli vastuullista ja asiantuntevaa.

Suuri journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Palkinnon saajat valitsi palkintolautakunta, johon kuuluu journalismin ammattilaisia eri tiedotusvälineistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja