Supon Pelttari valittiin eduskunnan pääsihteeriksi

Pelttari sai eduskunnan täysistunnossa umpilipuin suoritetussa vaalissa 123 ääntä.

Suojelupoliisin (supo) päällikkö Antti Pelttari on valittu eduskunnan pääsihteeriksi. Pelttari sai eduskunnan täysistunnossa umpilipuin suoritetussa vaalissa 123 ääntä.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sai 49 ääntä. Lisäksi jätettiin kolme tyhjää ääntä ja yksi ääni hylättiin.

Pelttarin on määrä aloittaa tehtävässä tammikuun alussa.

Eduskunnan kansliatoimikunnan enemmistö oli puoltanut hänen valintaansa tehtävään. Pelttari sai kansliatoimikunnan äänestyksessä neljä ääntä, ja Rauhio sai kaksi ääntä.

Virkaa haki kaikkiaan yhdeksän henkilöä, joista yksi perui myöhemmin hakemuksensa. Hakijoista ainoastaan Pelttarin ja Rauhion katsottiin täyttävän viran kelpoisuusvaatimukset ja lisäominaisuudet, ja he etenivät haastatteluihin ja soveltuvuuskokeeseen.

Paikka vapautuu, koska nykyinen pääsihteeri Maija-Leena Paavola jää eläkkeelle.

Paavolan edeltäjä oli Seppo Tiitinen, joka siirtyi pääsihteeriksi suojelupoliisin johdosta. Tiitinen tuli pääsihteeriksi vuonna 1992 ja jäi eläkkeelle vuoden 2015 lopussa.

Pelttarilla kokoomustaustaa

Pääsihteeri on eduskunnan korkein virkahenkilö. Hänen johtamassaan eduskunnan kansliassa työskentelee noin 400 virkamiestä ja 80 kansanedustajan avustajaa. Lisäksi pääsihteeri toimii eduskunnan sihteerinä.

Eduskunnan pääsihteeriltä edellytetään muun muassa oikeustieteen tutkintoa ja syvällistä tuntemusta eduskuntatyöstä. Pelttari on oikeustieteen kandidaatti, ja hän on työskennellyt eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien valiokuntaneuvoksena vuosina 1998–2005.

Pelttari ja Rauhio hakivat virkaa myös vuonna 2015.

Ennen supoa Pelttari toimi kokoomuslaisen sisäministerin Anne Holmlundin (kok.) poliittisena valtiosihteerinä vuosina 2009–2011. Vuotta aiemmin hän oli kolmen kärkihakijan joukossa sisäministeriön kansliapäälliköksi.

Lue myös:

    Uusimmat