Super: Kiky haukkaa perushoitajan tuloista ison siivun – "Juuri sillä rahalla hoitaja olisi saanut jotain kivaa"

Keskituloisen palkansaajan ostovoiman on laskettu paranevan 200 euroa vuodessa, kun hallituksen lupaama iso veroale toteutuu. Lähi- ja perushoitajan tulot voivat kuitenkin pienentyä useita satoja euroja.

Kilpailukykysopimuksen taipaleella koettiin eilen iso voitto, kun ICT-alan mukanaolo varmistui. Sen myötä sopimuksen kattavuus kasvoi yli 90 prosenttiin, mikä riittää hallituksen lupailemiin lisäveronkevennyksiin. Veronkevennykset varmistuvat budjettiriihessä huomenna.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan veronkevennys tarkoittaisi ostovoiman paranemista noin 200 eurolla. Lehtisen mukaan kyseessä on todella tärkeä "piristysruiske".

2:19

Hoitajan tulonmenetykset jopa 800 euron luokkaa

Ylen tietojen mukaan esimerkiksi lähihoitaja menettää kuitenkin jopa 600 euroa vuodessa veroalesta huolimatta. Lähihoitajan palkkapussista lähtee ensi vuonna noin 50 euroa kuukaudessa, koska hallituksen lupaama veroalennus ei korvaa lomarahojen leikkauksia.

Palkkapussia keventää Ylen mukaan myös se, että kilpailukykyneuvotteluissa eläkevakuutus- ja sosiaaliturvamaksuja siirretään työnantajalta työntekijän maksettavaksi.

3:08

Ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola arvioi hoitajan ansionmenetyksen vieläkin suuremmaksi.

– Lähi-, perus- ja apuhoitajan todellinen kokonaismenetys voi olla jopa 700–850 euroa vuodessa. Eli tämä 200 euroa, joka sopimuksesta tulisi ”hyvää”, vain vähän pienentää menetystä, Paavola selvittää.

– Ja tämä on tilanne siis nyt, mutta sitä ei tiedetä, mitä meiltä tahdotaan vielä tulevaisuudessa, eli mitä tuovat tullessaan tällä hetkellä käynnissä olevat budjettineuvottelut. Se on ihan auki vielä, mutta siitä tulee vielä paljon, paljon enemmän, Paavola arvioi.

8:34

Hoitajien tuloja pienentävät Paavolan mukaan erityisesti juuri lomarahojen menetykset.

– Lomarahoja leikataan julkisella puolella 30 prosenttia 3 vuoden aikana. Se on aika iso raha, ja siitä tulee monta sataa per henkilö. Myös työnantajan sosiaaliturvamaksujen siirrosta työntekijöille tulee meidän jäsenistöllemme ihan kunnon lasku.

5:54

"Sopimuksesta tuli perushoitajille kallis"

Lähi- ja perushoitajan peruspalkka on Paavolan mukaan kaikkine lisineen ja lomakorvauksineen 2 300–2 400 euroa kuukaudessa. Satojen eurojen menetykset vuositasolla vaikuttavat hoitajan arkeen merkittävästi.

– Näyttää siltä, että menetetty summa on juuri se, jolla he tulisivat ehkä tekemään jotain kivaa itselleen tai lapsilleen. Heidän peruspalkkansa on niin pieni, että siitä ei olisi ollut yhtään rahaa annettavaksi pois, Paavola toteaa.

Paavolan mukaan Super lähti mukaan sopimukseen siinä toivossa, että sillä turvataan työpaikat.

– Nyt vain näyttää siltä, että sopimus on kovin kallis lähi- ja perushoitajlle sekä muille julkisella puolella työskenteleville.

2:19

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja