Suosikkijuomasta paljastui tutkimuksessa uusi terveyshyöty

Moni suomalainen kärsii matala-asteisesta tulehduksesta – tällainen terveysriski se on 8:08
KATSO MYÖS: Millainen terveysriski pitkäaikainen tulehdustila kehossa on? Matala-asteinen tulehdus on tunnettu riskitekijä erityisesti tyypin 2 diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.

Myös suomalaisten juomasuosikiksi viime vuosien aikana nousseen kombuchan terveysvaikutuksista diabeetikoille on saatu uutta tietoa yhdysvaltalaistutkimuksessa. Kombucha-kasvusto eli scoby näyttää alentavan verensokeria.

Hiivojen ja bakteerien muodostama kombucha-kasvusto eli scoby voi auttaa alentamaan verensokeria tyypin 2 diabetespotilailla, selvitti tutkimus, joka on julkaistu Frontiers in Nutrition -julkaisussa.

Tutkimuksessa selvisi, että niillä potilailla, jotka kuluttivat noin 2,4 desilitraa kombuchaa päivittäin neljän viikon ajan, verensokeritasot laskivat 164 milligrammasta 116 milligrammaan desilitraa kohden, kertoo New York Post.

Yhdysvaltain diabetesyhdistyksen mukaan paastoverensokeritasojen tulisi olla 80–130 milligrammaa desilitraa kohden.

Verensokeria alentava vaikutus myös muille kuin diabeetikoille

Moni nauttii kombuchaa juuri sen väitettyjen terveysvaikutusten vuoksi. 

Fermentoimalla makeutetusta teestä valmistettu kombucha sisältää miljoonia eläviä maitohappobakteereita ja entsyymejä, jotka edistävät vatsan hyvinvointia, suoliston tasapainoa ja vahvistavat vastustuskykyä.

Jotkut laboratorio- ja jyrsijätutkimukset kombuchasta ovat vaikuttaneet lupaavilta. Lisäksi yksi aiempi pieni ihmistutkimus osoitti, että kombucha alensi verensokeria ihmisillä, joilla ei ollut diabetesta, tutkimuksen toinen kirjoittaja, Georgetownin terveyskoulun professori, tohtori Dan Merenstein kertoo lausunnossaan.

Mutta tietääksemme tekemämme tutkimus on ensimmäinen kliininen koe, joka tutkii kombuchan vaikutuksia diabeetikoiden terveyteen. Lisätutkimusta tarvitaan edelleen paljon, mutta tulokset vaikuttavat lupaavilta.

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkimuksessa yksi ryhmä joi kombuchaa ja toinen sai placebojuomaa. Tutkimukseen osallistujat eivät tienneet, kumpaa juomaa he saivat.

Kahden kuukauden tutkimusjakson jälkeen ryhmien juomat vaihdettiin päittäin ja ryhmät joivat uusia juomiaan vielä neljän viikon ajan.

Placebojuomalla ei huomattu olevan minkäänlaista vaikutusta koehenkilöiden verensokeritasoihin toisin kuin kombuchalla.

Tutkimuksessa käytetty kombucha oli Craft Kombuchan tuottamaa. Tuotetta valmistetaan kaupalliseen myyntiin Washingtonin alueella.

Tutkijat huomauttivat, että eri kombuchamerkeillä on hieman erilainen mikrobisekoitus käytössään.

Tärkeimmät bakteerit ja hiivat ovat kuitenkin todennäköisesti toiminnallisesti samankaltaisia ​​merkkien ja erien välillä, mikä oli tutkimuksemme vakuuttavuuden kannalta tärkeää, sanoi tutkimuksen vanhempi kirjoittaja tohtori Robert Hutkins.

Lue myös:

    Uusimmat