Trendijuomalla karu kääntöpuoli – lääkärit varoittavat piilevästä terveysriskistä: "Yhtä haitallista kuin sokeristen virvoitusjuomien nauttiminen"

8:04 Suosio kasvaa - tiesitkö tämän teestä?
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin teen suosion kasvusta.

Lukuisista terveyshyödyistä tunnettu kombucha ei välttämättä ole niin terveellinen juoma kuin moni luulee. Hammaslääkärien mukaan trendijuoman siemailu voi olla hampaillesi yhtä vahingollista kuin sokeristen virvoitusjuomien nauttiminen.

Vaikka kombuchan matala pH-arvo, 3,5, estää haitallisia bakteereja lisääntymästä fermentoidussa juomassa, happamuus ei ole hammasterveytesi kannalta lainkaan hyvä asia. 

Vertailun vuoksi kannattaa tiedostaa, että neutraalin veden pH-arvo on 7, kun vastaava luku tavalliselle teelle on noin 5. Virvoitujuomien pH-arvo vaihtelee 2,6–4,1 välillä.

– Kombuchan juominen voi olla hampaillesi yhtä haitallista kuin sokeristen virvoitusjuomien nauttiminen, sillä se alentaa pH:ta ja lisää hampaiden pilaantumista ja ienongelmia, tohtori Jeffrey Sulitzer kommentoi Popsugar-sivustolle.

Näiden ongelmien lisäksi happamien juomien nauttiminen voi ammattilaisten mukaan vahingoittaa hammaskiillettäsi. 

Juo siemailun sijaan kerralla

Jos et pysty luopumaan uudesta suosikkijuomastasi, ei hätää. Hammaslääkäri Larry Molenda listasi ylös kolme vinkkiä, joiden avulla voit nauttia kombuchaa hampaidesi kannalta turvallisella tavalla.

  1. Neutraloi suussa olevat happotasot: ”Juo kombuchaa vähemmän happaman ruoan kanssa tai neutralisoi suusi vedellä juomisen jälkeen”
  2. Etsi vähäsokerisia vaihtoehtoja: ”Kombucha on tarkoitettu juotavaksi terveyttä edistävien ominaisuuksiensa, ei maun vuoksi.”
  3. Juo nopeasti: ”Mitä vähemmän aikaa hampaasi altistuvat happamalle juomalle, sitä nopeammin suusi pH-arvo palautuu neutraalille tasolle.”

Lähteet: Delish, Vice, Popsugar, Yths

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja