Suomi on saanut uuden hallituksen – ensimmäinen iltakoulu ensi viikolla

Presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt eron Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle ja nimittänyt uuden pääministerin Antti Rinteen (sd.) johtaman hallituksen. Uusi hallitus kokoontuu järjestäytymisistuntoon ennen tervehdyskäyntiä presidentin luona.

Eduskunta valitsi aiemmin torstaina Rinteen pääministeriksi äänin 111–74. Hänestä tulee ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri 16 vuoteen. Edellisen kerran demaripääministerinä toimi Paavo Lipponen vuonna 2003.

Uuden hallituksen ministereistä naisia on 11 ja miehiä kahdeksan. Ensikertalaisia ministereinä on 11.

Uudet ministerit vannovat hallituksen järjestäytymisistunnossa virkavalan tai antavat virkavakuutuksen sekä antavat tuomarinvakuutuksen ennen tehtävään ryhtymistään. Istunnossa päätetään myös muun muassa ministereiden työnjaosta ja sijaisuuksista.

Rinne aikoo asua kotonaan

Rinne tapasi mediaa lyhyesti eduskunnan äänestyksen jälkeen. Hän kertoi, että ei aio muuttaa pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan. Hän sanoi asuvansa kotona Mäntsälässä vaimonsa Hetan kanssa.

Rinne kertoi olevansa neljän viikon hallitusneuvottelurupeaman jälkeen hieman väsynyt, mutta hyvin iloinen.

–  Henkilökohtaisesti tuntuu hyvältä lähteä viemään asioita eteenpäin, Rinne kuvaili tunnelmiaan.

Rinne kertoi medialle, että ensimmäinen hallituksen iltakoulu on maanantaina.

–  Siellä käydään läpi syvemmin toimintatapoja ja menettelyjä ja mietitään toimintasuunnitelman rakennetta.

Hallituksen iltakoulu on kerran viikossa järjestettävä ministerien epävirallinen kokous, jossa valmistellaan asioita ennen valtioneuvoston yleisistuntoa.

Rinne kertoi myös keskustelleensa presidentin kanssa vuosien mittaan monista presidentin toimivaltaan kuuluvista asioista.

–  Luonnehtisin välejämme toimivaksi, hän sanoi.


Lue myös:

    Uusimmat