Mainos

MTV Uutiset Live seuraa: Suomi sai tänään uuden hallituksen – Uusien ministereiden kelpoisuudesta tehty useita kanteluja, keskustan puoluetoimisto pienenee

LK Jenni ja Sauli linnassa 2019 LIVE
MTV Uutiset Live seuraa hallituksen vaihtumispäivää käänne käänteeltä.

Presidentti Sauli Niinistö nimittää tänään pääministerin ja uuden hallituksen ministerit. Samassa yhteydessä vanhan hallituksen ministereille myönnetään ero.

MTV Uutiset seuraa politiikan superpäivän käänteitä tässä jutussa sekä MTV Uutiset Livessä aina, kun tapahtuu.


Kello 17.17: Keskustan puoluetoimiston henkilöstö pienenee, kun puolue sopeuttaa toimintaansa eduskuntavaalitappion jälkeen pienentyneeseen puoluetukeen. Keskusta vähentää kaikkiaan kahdeksan henkilötyövuotta. Samalla tehtäviä järjestellään uudelleen. Uudelleenjärjestelyjen jälkeen puoluetoimistoon jää 11 henkilöä.

Yksi henkilö irtisanottiin, koska hänen tehtävänsä ulkoistettiin. Kaikki puoluetoimiston määräaikaiset työsuhteet yhtä lukuun ottamatta päättyivät.

– Tehdyt päätökset olivat hyvin raskaita, mutta heikentyneen taloudellisen tilanteen vuoksi välttämättömiä, sanoi puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tiedotteessa.

Jo aiemmin kerrottiin, että keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa vähentää 8,6 henkilötyövuotta ja muuttuu elokuussa kuukausilehdeksi. 

Kello 16.23: Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on todennut, ettei Antti Kaikkosen (kesk.) nimittämiselle puolustusministeriksi ole oikeudellista estettä. Kaikkosesta oli Pöystin mukaan tehty oikeuskanslerinvirastolle kaksi kantelua. 

Kaikkonen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen vuonna 2013 luottamusaseman väärinkäytöstä Nuorisosäätiön vaalirahoitusjutussa.

– Asianomaisen henkilön rikoksesta on kulunut yli viisi vuotta, ja tuona aikana henkilö käytettävissä olevien tietojen mukaan ei ole syyllistynyt uusiin rikoksiin ja hänen toimintansa on ollut rikollisen teon julkiseksi tulon jälkeen eduskuntavaaleissa kansalaisten arvioitavana, oikeuskanslerinviraston julkaisemassa ratkaisussa todetaan.

Oikeuskanslerinvirastoon on kaikkiaan tullut kymmenkunta kantelua hallituksen ministerien kelpoisuudesta tehtäviinsä. Kanteluita on Kaikkosen lisäksi tehty ainakin pääministeri Antti Rinteestä (sd.), oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonista (r.) ja työministeri Timo Harakasta (sd.)

Kello 15.24: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja entinen pääministeri Juha Sipilä ovat puhuneet vanhan hallituksen jäähyväiskäynnillä.

Sipilän mukaan hänen hallituksensa toimi vaikeassa maailmanpoliittisessa tilanteessa.

– Vuoden 2015 hallitsematon muuttoliike, Syyrian sota, Kreikan talouskriisi, Brexit, ulko- ja turvallisuuspolitiikan jännitteet, jatkuva kauppasodan uhka ja tiettyjen maiden vetäytyminen ilmastotoimista ovat leimanneet toimintaympäristöämme, Sipilä sanoi

Kello 14.13: Presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt eron Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle ja nimittänyt uuden pääministerin Antti Rinteen (sd.) johtaman hallituksen. Se kokoontuu seuraavaksi järjestäytymisistuntoon.

Kello 12.22: Eduskunta on valinnut Suomen uudeksi pääministeriksi Antti Rinteen (sd.) äänin 111-74. Tyhjiä ääniä ei annettu, poissa oli 14 kansanedustajaa.

Kello 11.49: Keskustan eduskuntaryhmä on yksimielisesti nimennyt kansanedustajan ja ex-pääministeri Matti Vanhasen ehdokkaakseen eduskunnan puhemieheksi. Juho Eerola on puolestaan perussuomalaisten ehdokas eduskunnan 2. varapuhemieheksi.

Kello 11.40: Tuleva valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo STT:lle, että hän ei ole lähdössä keskustan puheenjohtajakisaan.Lintilä kuitenkin sanoo, että tilannetta pitää arvioida uudelleen, jos puheenjohtajaehdokkaita ei ala näkymään. 

Kello 11.33: SDP:n eduskuntaryhmä esittää kansanedustaja Tuula Haataista, 59, eduskunnan 1. varapuhemieheksi. Puhemiesvaali pidetään huomenna.

Kello 10.24: Presidentti Sauli Niinistö on antanut eduskunnalle ilmoituksen pääministeriehdokkaasta. Ehdokas on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Niinistö tapasi eduskunnan puhemiehenä toimivan Rinteen hetki sitten Mäntyniemessä.

Ennen hallituksen nimittämistä eduskunnan on määrä valita Antti Rinne (sd.) pääministeriksi. Ministerinimitysten jälkeen uusi hallitus kokoontuu järjestäytymisistuntoon, jossa ministerit vannovat virkavalan tai antavat virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen.

Päivä alkaa Niinistön ja eduskunnan puhemiehen tapaamisella kello 10. Puhemies on pääministeriksi siirtyvä Rinne. Niinistö antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Heti puolen päivän jälkeen eduskunnassa suoritetaan pääministerin vaali.

Kello 14 alkaa presidentin esittely, jossa presidentti Niinistö myöntää eron pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle sekä nimittää Rinteen hallituksen.

Sen jälkeen alkavassa Rinteen hallituksen järjestäytymiskokouksessa päätetään valojen vannomisen lisäksi ministerien työnjaosta ja sijaisuuksista sekä ministerivaliokuntien jäsenistä.

Lopuksi vanha hallitus menee jäähyväiskäynnille Niinistön luokse, minkä jälkeen vuorossa on vielä uuden hallituksen tervehdyskäynti Presidentinlinnaan.

Iltapäivällä uusi hallitus pitää vielä erillisen tiedotustilaisuuden kello 16.30.

Perjantaina eduskunta valitsee uuden puhemiehen. Ensi tiistaina eduskunta aloittaa keskustelun uuden hallituksen ohjelmasta. Eduskunnan on määrä äänestää hallituksen luottamuksesta ensi viikon torstaina. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja