Suomi on rokotetahdissa mitattuna huippumaa – syy löytyy strategisesta kikastamme, jota muualla ei liiemmin käytetä

Toteutuuko Suomen laumarokotesuoja kesään mennessä, onko koronarokotteen haittavaikutuksista syytä huoleen? THL:n Mia Kontio vastaa polttaviin rokotekysymyksiin 11:28
Katso videolta Mia Kontion koko haastattelu. Näin hän odottaa Suomeen rokotteita eri valmistajilta kevään aikana ja tältä näyttää rokotteiden jakamisen painotukset alueille.

Epäilyt koronarokotteiden haitoista hidastavat rokotetoimituksia, mutta Suomeen on silti lähiviikkoina saapumassa miljoona uutta koronarokoteannosta. Jos rokotetahtia vertaillaan kansainvälisesti, pärjäämme hyvin strategisen erityispiirteemme ansiosta.

Suomi koki iskun tiistaina, kun Suomeen odotetun Johnson & Johnson -rokotteen ja erittäin harvinaisten veritulppien väliltä löydettiin mahdollinen yhteys.

Koronarokotusten järjestelyitä Suomessa koordinoiva johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että uutinen tarkoittaa rokotetahdin hidastumista meilläkin.

Suomi on tilannut rokotetta 2,4 miljoonaa annosta.

– Tämänkin varaan oli laskettu. Tämähän olisi erinomainen rokote siinä mielessä, että tästä tarvitaan vain yksi pistos, sanoo THL:n Kontio Asian Ytimessä Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

– Se tekee kolhun, se hidastaa, mutta ei ihan mahdottomasti, koska se ei ole missään vaiheessa ollut päärokotteita meillä.

Suomi hyvää kärkijoukkoa

Lähes joka neljäs suomalainen on jo saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Tahti on hyvä kansainvälisessä vertailussa.

Viimeisen viikon aikana lähes 200 000 suomalaista on rokotettu. Kaikkiaan rokotettuja on nyt yli 1,3 miljoonaa.

EU-maista suuremman osan väestöstään on rokottaneet vain pieni Malta ja Unkari, joka käyttää myös Euroopan lääkevirastossa hyväksymättömiä rokotteita.

Maailmanlaajuisessa vertailussa Suomi sijoittuu yhdenneksitoista, jos alle miljoonan asukkaan pikkuvaltioita ei lasketa.

Hyvä sijoitus johtuu ennen kaikkea siitä, että Suomi on käyttänyt rokotteensa ennen kaikkea ensimmäisiin annoksiin lykäten samalla toisen annoksen aikataulua. Linjaus eroaa selvästi muista EU-maista ja on maailman mittakaavassakin harvinainen.

Jos vertaillaan annettuja rokoteannoksia yhteensä, on Suomi vain hyvää eurooppalaista keskitasoa.

Uusia rokotteita tulossa

Nyt käytössä olevien rokotteiden lisäksi markkinoille odotetaan uusia rokotteita. Yksi valmistaja on saksalainen CureVac, jonka tuotetta odotetaan kesään mennessä.

Myös neuvotteluja venäläisestä Sputnikista ollaan käynnistämässä.

Jo käytössä olevia rokotteita saadaan Suomeen kiihtyvällä tahdilla. Tavoite 70 prosentin rokotekattavuudesta näyttää mahdolliselta jo kesän aikana.

Seuraavan kolmen viikon aikana Suomeen on ennakko-odotusten mukaan tulossa jopa lähes miljoona uutta annosta. Epäluotettavuus on silti suuri ongelma.

THL:n Kontion mukaan miljoonan annoksen lupausta ei tulla täyttämään, sillä suuri osa kahden viikon päästä odotettavasta 400 000 rokotteen potista koostuu Astra Zenecan valmistamista rokotteista.

– Heidän [Astra Zenecan ilmoittamat] määrät ovat valitettavasti vaihdelleet suuresti siitä, mitä alun perin on luvattu.

Myös epävarmuus Johnson & Johnsonin kohtalosta syö pohjaa odotuksilta.

– Nämä arviot muuttuvat melkein päivittäin.

Lue myös:

    Uusimmat