Johnson & Johnsonin koronarokotteen ja harvinaisten veritulppien välillä löydettiin mahdollinen yhteys – tulppia harvinaisissa paikoissa

2:29
Katso myös: Johnson & Johnson keskeytti Eurooppaan aiotut toimitukset – Suomen rokotustahti uhkaa hidastua.

Euroopan lääkeviraston EMAn asiantuntijat ovat löytäneet mahdollisen yhteyden Johnson & Johnsonin koronarokotteen ja hyvin harvinaisten veritulppien välillä.

Kyseisiin veritulppiin liittyy alhainen verihiutalepitoisuus. EMA ilmoitti asiasta nettisivullaan tiistaina.

Virastossa toimivan lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean (PRAC) mukaan veritulppia on ollut harvinaisissa paikoissa, kuten aivoverisuonissa, vatsassa ja valtimoissa, ja niihin on liittynyt alhainen verihiutalepitoisuus ja joskus verenvuotoa.

– Tässä on hyvin samanlainen taudinkuva kuin mitä on nähty Astra Zenecan rokotteeseen liitetyissä haittareaktioissa. Tämä saattaisi viitata siihen, että onko kysymys adenovirusvektoreiden mahdollisesta vaikutuksesta, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Hän muistuttaa, että Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet ovat kuitenkin erilaisia.

– Niissä on eri adenovirus, ja niiden piikkiproteiini on myös erilainen. Eli kyllä tässä erilaisuuksiakin on, Nohynek sanoo.

Yhdysvalloissa kahdeksan tapausta, kaikki sairastuneet alle 60-vuotiaita

Euroopan lääkevirastossa toimivan lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean mukaan varoitus näistä harvinaisista alhaiseen verihiutalepitoisuuteen liittyvistä veritulpista pitäisi lisätä Johnson & Johnsonin rokotteen tuotetietoihin. Lisäksi kaikki tällaiset tapaukset pitäisi listata rokotteen hyvin harvinaisina sivuvaikutuksina.

Johtopäätöksiä tehdessään komitealla oli tieto kahdeksasta tapauksesta Yhdysvalloissa. Yksi ihminen on kuollut. Kaikki sairastuneet ovat olleet alle 60-vuotiaita, ja harvinainen veritulppa on ilmestynyt kolmen viikon kuluessa rokotuksesta.

Suurin osa sairastuneista on ollut naisia.

Tällä hetkellä tiedossa olevien todisteiden perusteella erityisiä riskitekijöitä ei ole todettu.

Johnson & Johnsonin rokotteen on 13. huhtikuuta lähtien saanut Yhdysvalloissa seitsemän miljoonaa ihmistä.

EMA huomauttaa, että covid-19-tautiin liittyy sairaalahoidon ja kuoleman riski.

Veritulpan ja alhaisen verihiutalepitoisuuden yhdistelmä on hyvin harvinainen, ja kaiken kaikkiaan Johnson & Johnsonin koronarokotteen hyödyt covid-19-taudin estämisessä ovat suuremmat kuin haittavaikutusten riskit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja