Suomi hiipui ankkuriosuudella – Perttu Hyväriseltä hilpeä heitto Iivo Niskasesta Ylellä: "Ei se nyt munannut tätä" 

Suomi hiihti viidenneksi miesten 4x7.5 kilometrin maailmancupin viestissä Toblachissa. Voiton vei kotiyleisön edessä Italia ennen Ruotsia ja Norjaa.

Suomi roikkui kilpailun kärkijoukoissa aina ankkuriosuudelle saakka. Joni Mäki joutui kuitenkin lopulta taipumaan kärkinelikon vauhdista muutama kilometri ennen maalia.

Viestin alku mentiin norjalaiskomennossa.

Norjan kakkosjoukkueen Erik Valnes dominoi avausosuutta. Valnes karkasi muilta noin kuuden kilometrin kohdalla ja hiihti vaihtoon yli 11 sekuntia ennen suurta takaa-ajoryhmää.

Markus Vuorela toi Suomen vaihtoon ryhmän mukana yhdeksäntena 14,5 sekuntia Valnesista.

– Ei mikään älyttömän paha ollut. Taktisesti kun viestiä ajattelee, on pakko pysyä kärkiporukassa, Vuorela ruoti Ylellä.

– Jos olisi henkilökohtainen kisa, olisin yrittänyt hiihtää paremmissa paikoisssa. Viesti on äärettömän tarkka hiihtää, ei halua ryssiä tuota.

Hans Christer Holund jatkoi toisella osuudella siitä, mihin Valnes jäi. Ero takana tulijoihin kasvoi jo lähes 20 sekuntiin. Sitten iski Suomen kakkososuuden hiihtänyt Iivo Niskanen. Niskanen ajoi eron kiinni parissa kilometrissä ja veti viisi muuta joukkuetta mukanaan kärkikamppailuun.

Niskanen hiihti lopulta vaihtoon kolmantena pari sekuntia Ruotsin ja Italian takana. Kaikkiaan seitsemän joukkuetta tuli vaihtoon viiden sekunnin sisällä.

Niskasen isku jäi lopulta vajaaksi.

– Vähän niin kuin mahdollisimman huonossa kohdassa nyppäsin. Olin jo aika hapoilla siinä, Niskanen sanoi Ylelle.

– Ei kestänyt isku hirveän kauan. Tietysti jotenkin jaksoi ne mäet hiihtää, Niskanen sanoi ja totesi, että loppukirissä ”ei ollut enää palaa”.

Kolmannella osuudella Simen Hegstad Krüger irtosi pääjoukosta ja toi Norjan ykkösjoukkueen vajaan viiden sekunnin kaulalla viimeiseen vaihtoon. Perttu Hyvärinen lähetti Joni Mäen Suomen ankkuriosuudelle mainioissa asemissa toisena.

Maalissa Hyvärinen lausui Ylen haastattelussa olevansa "vähän pettynyt Iivoon", kun tämä ei saanut jätettyä Ranskaa, vaikka oli näin luvannut.

– Savossa on tapana, että puheet kun sanotaan, ne pidetään. Ei se nyt munannut tätä kisaa. Kyllä Iivokin näyttäisi hyvässä tikissä olevan. Se vähän piilottelee sitä vielä, ettei tule paineita, huumorimies Hyvärinen lasketteli vakavalla naamalla.

– Oli vähän ahdasta ja levotonta menoa. En saanut pilattua viestiä tänään. Kun on ok kunnossa, niin mikäpä siinä.

Takaa-ajoporukka ajoi Norjan kiinni muutamassa kilometrissä. Mäki puolestaan joutui taipumaan, kun Ruotsi, Italia ja norjalaisjoukkueet irtaantuivat hetkeä myöhemmin voittokamppailuun.

Toblachissa juhlittiin lopulta kotivoittoa, kun Federico Pellegrino jätti muut viimeisillä sadoilla metreillä ja toi Italian voittoon. Ruotsi hiihti viestissä toiseksi ja Norja kolmanneksi. Mäki onnistui jättämään Saksan ja Ranskan kisan loppuhetkillä ja hiihti maaliin viidentenä 33,5 sekuntia kärjestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja