Suomi aseistaa itseään – tuore suurkauppa pääuutisten joukkoon Yhdysvalloissa

2:10
Katso myös: Suuri asekauppa kasvattaa Suomen puolustustarvikevarastoa.

Suomi ostaa Yhdysvalloista runsain määrin lisää ohjuksia, ja se on noteerattu Amerikassa pääuutisia myöten. Asekaupoista raportoi ainakin uutiskanava CNN, joka nosti tapauksen jopa uutispodcastinsa pääuutisten joukkoon. Uutinen on luettavissa myös CNN:n verkkosivuilta.

Kyse on kahdesta mittavasta asekaupasta, jotka Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen DSCA-virasto on julkistanut ensin viime viikolla ja sitten tällä viikolla.

DSCA oli aiemmin ilmoittanut 350 kappaleen Stinger-ilmatorjuntaohjuksen kaupoista Suomeen. Viime viikolla tieto tuli ilmasta ilmaan -tyyppisistä Sidewinder-ohjuksista sekä JSOW-liitopommeista.

Stingerien hinnaksi mainitaan 360 miljoonaa euroa, viimeviikkoisen tilauksen hinnaksi 300 miljoonaa.

– Yhdysvaltain eduille on elintärkeää auttaa Suomea kehittämään ja ylläpitämään vahvaa puolustuskykyä ja -valmiutta, Yhdysvaltain sisäministeriön tiedotteessa sanottiin CNN:n mukaan.

Viimeviikkoinen asekauppa puolestaan "parantaisi Suomen ilmasta ilmaan ja ilmasta maahan -aseistusta ja vaikuttaisi myönteisesti Yhdysvaltain suhteisiin Pohjoismaiden kanssa".

CNN huomautti asekauppojen liittyvän Ukrainan sotaan sekä Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin.

Muista kansainvälisistä tiedotusvälineistä myös uutistoimisto Reuters mainitsee lyhyesti kaupoista.

Julkistettu ohjusten määrä ei ole välttämättä lopullinen, sillä DSCA-menettelyssä määrät hyväksytään yleensä osana prosessia suurempina kuin ostajamaa on pyytänyt. Käytännössä kyseessä on siis myyntilupa mainittuun kappalemäärään asti.

Vuonna 2014 Suomi osti Stingereitä 90 miljoonalla eurolla. Kuuluisat Stinger-ohjukset lentävät nopeimmillaan 2700 kilometriä tunnissa eli 750 metriä sekunnissa. Ohjus painaa 10,1 kilogrammaa ja sen olalle heitettävä laukaisualusta 5,1 kg.

Taistelukärkenä Stingereissä on 1,0 kilogramman panos hmx:stä, tnt:stä ja alumiinijauheesta valettua erikoisräjähdettä. Ohjus on infrapunaohjautuva.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja