Jopa puolen miljardin asekauppa Yhdysvaltojen kanssa nytkähti eteenpäin ja lisää tarjouspyyntöjä odottaa vastaustaan – ”Merkittävää suorituskykyä”

Suuri asekauppa kasvattaa Suomen puolustustarvike-varastoa 2:10
Suuri asekauppa kasvattaa Suomen puolustustarvike-varastoa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on hyväksynyt mahdollisen, 535:n miljoonan dollarin asekaupan Suomeen. Puolustusministeriöstä pidetään hyvänä merkkinä sitä, että Suomi pääsee hankintalistojen kärkeen tilanteessa, jossa puolustustarvikkeita ostetaan kilpaa.

Tarjouspyynnössään Suomi on tarjoutunut ostamaan yhteensä 400 raskaan raketinheitinjärjestelmän ammuskasettia, joita käytetään M270-raketinheittimissä. Yhteen heittimeen mahtuu kaksi kasettia kerrallaan ja yhteen kasettiin kuusi rakettia.

Suomella on ollut M270-raketinheittimiä hallussaan vuodesta 2006 lähtien, mutta puolustusvoimissa ne tunnetaan myös nimellä 298 RSRAKH 06.

Raskaan raketinheittimen etu on sen pitkä kantama, mutta myös tulinopeus. Se pystyy ampumaan 12 rakettia minuutissa, eli enemmän kuin perinteinen kenttätykki.

– Tällä tuodaan merkittävää suorituskykyä nimenomaan Maavoimien taisteluun ja nämähän ovat juuri niitä aseita, joita juuri Ukraina käyttää, ja niillä on ollut selkeä merkitys taisteluissa, sanoo puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuvaili Yhdysvalloista kantautunutta tietoa myönteiseksi uutiseksi, mutta muistutti, että kyseessä on vasta kauppojen hintakatto.

– Hankinta etenee suunnitellusti, mutta varsinaiset hankintapäätökset tehdään myöhemmin. Määristä ja hinnoista ei ilmoituksen pohjalta vielä kannata eikä voi tehdä johtopäätöksiä, eli se ilmoitus koskee enimmäismääriä mitä voidaan ostaa, Kaikkonen kuvaili Nato-prosessia koskeneessa tiedotustilaisuudessa torstaina.

Tarjouspyyntö Yhdysvalloille oli Kaikkosen mukaan jätetty viime keväänä. Seuraavaksi Yhdysvalloista odotetaan varsinaista tarjousta, joiden pohjalta kaupan tarkasta sisällöstä voidaan ryhtyä neuvottelemaan.

Huhtikuun alussa hallitus ohjasi puolustushallinnolle 2,2 miljardin lisärahoituksen Euroopan muuttuneen turvallisuusympäristön vuoksi. Tällä hetkellä puolustusvoimien ostoslistalla on paljon muutakin.

– Useita tarjouspyyntöjä on vetämässä: ilmapuolustukseen liittyviä, muita maavoimien asehankkeita ja myös taistelijasuojaan liittyviä hankkeita, kuvailee Puranen.

Puolustusministeri Kaikkonen kertoo, että käynnissä on laaja hankintaohjelma ja varastojen täydentämistä.

– Olosuhteissa, joissa aika moni muukin on ostoksilla samaan aikaan, toimitusajat voivat pidentyä ja hinnatkin nousta, Kaikkonen sanoo.

Raketinheitinten kasetit valmistaa yhdysvaltalainen asevalmistaja Lockheed Martin, joka toimittaa Suomelle myös F-35-hävittäjät. Purasen mukaan hävittäjähanke ei kytkeydy ampumatarvikekauppaan millään tavalla, vaan hävittäjähanke kulkee ”omilla raiteillaan". Kauppaan ei vaikuta myöskään Suomen vireillä oleva Nato-prosessi.

– Tämä on osoitus myös muille Nato-maille, että Suomi kaikissa tilanteissa kehittää omaa puolustuskykyään, sillä tämän hankinnan suunnittelu käynnistettiin jo ennen kuin Nato-neuvotteluita.

Lue myös:

    Uusimmat