Suomesta on löytynyt uusi tuholaisperhonen – Venäjän itäosissa ja Kiinassa elävä laji havaittiin ensi kertaa koko EU:ssa

Suomesta on löydetty uusi perhoslaji, kiinanmarjakääriäinen. Löydös on Suomen ja tiettävästi koko EU:n ensimmäinen.

Ruokavirasto pitää löydöstä merkittävänä.

Kiinanmarjakääriäinen on Venäjän itäosissa ja Pohjois-Kiinassa huomattava omenan tuholainen, ja se kuuluu kasvinterveyslainsäädännön mukaan karanteenituhoojiin. 

Miten tuholainen on tullut Suomeen?

Kiinanmarjakääriäislöydön teki perhosharrastaja feromonipyydyksestä vuonna 2019. Ruokavirastoon se tuli varmennettavaksi tässä kuussa.

Ruokaviraston mukaan vielä ei tiedetä sitä, miten kyseinen kasvintuhooja kiinanmarjakääriäinen on Suomessa ja miten laajasti sitä täällä esiintyy. 

Pientä kääriäistä on vaikea havaita

Kiinanmarjakääriäinen muistuttaa vioitukseltaan omenakääriäistä. Sen toukat kaivautuvat omenan hedelmiin ja syövät erityisesti siemeniä.

Aikuinen kiinanmarjakääriäinen on omenakääriäistä pienempi, väriltään ruskeankiiltävä ja noin sentin mittainen. 

Pienikokoisena kiinanmarjakääriäistä on vaikea havaita. Toukkien tekemää vioitusta ei voi silmävaraisesti erottaa omenakääriäisen vioituksesta, eikä aikuista perhosta muista samannäköisistä lajeista, kuten Suomessa yleisestä ruusunmarjakääriäisestä. 

Ruokavirasto ja perhostutkijat kartoittavat levinneisyyttä

Ruokavirasto ja Suomen Perhostutkijain Seura ry. kartoittavat tämän vuoden aikana lajin levinneisyyttä Suomessa feromonipyydysten avulla. 

Kartoituksen jälkeen voidaan päättää mahdollisista torjunnasta. 

Ruokavirastosta kerrotaan, että kartoituksen jälkeen voidaan paremmin arvioida myös sitä, mistä vuonna 2019 löytynyt yksilö oli peräisin. On mahdollista, että laji on levinnyt luontaisesti Venäjän itäosasta länsiosaan ja sitä kautta Suomeen.

Tuholaiset voivat tulla maahan taimien mukana

Kääriäiset voivat kulkeutua alueelta toiselle myös ihmisen avustamana omenan hedelmien tai taimien mukana. 

– On tärkeää, että Venäjältä ei tuoda hedelmiä tai taimia ilman viranomaisten myöntämää kasvinterveystodistusta. Näin estetään kiinanmarjakääriäisen ja monien muiden karanteenituhoojien leviämistä, Ruokavirastosta tähdennetään.

Omenapuiden tuonti EU:n ulkopuolelta on kokonaan kielletty.

Lue myös:

    Uusimmat