Lämpenevä ilmasto tuottaa yhä nälkäisempiä tuhohyönteisiä – tutkijalta huolestuttava tieto Pohjoismaista

Lämpenevä ilmasto tuottaa nälkäisempiä tuhohyönteisiä 5:28

Tuoreen Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos lisää viljaa tuhoavien hyönteisten määrää ja tekee niistä entistä nälkäisempiä.

Tutkijoiden mukaan se tarkoittaa, että ruuantuotanto vaikeutuu, kun vehnä-, maissi- ja riisituholaiset lisääntyvät.

Hyönteiset. kuten mehiläiset, ovat välttämättömiä kasveille. Ne pölyttävät kukkia, puita ja viljaa ja auttavat niitä lisääntymään. Kun mehiläisten määrä on useiden tutkimusten mukaan vähenemässä, on vaara, että muut hyönteiset tulevat aktiivisemmiksi ja niiden aiheuttamat tuhot lisääntyvät.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat selvittäneet, miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa hyönteisten elämään.

Lämpö vilkastuttaa hyönteisten aineenvaihduntaa

Tutkimus on ensimmäisiä, jossa selvitetään, millaisia tuhoja hyönteiset voivat aiheuttaa ilmastonmuutoksen myötä. Tutkimuksessa tarkasteltiin kymmeniä tuhohyönteislajeja.

Havaintojen mukaan kuumempi sää kiihdyttää niiden aineenvaihduntaa ja saa ne entistä nälkäisemmiksi.

– Kaikenlaiset hyönteiset - niin kuin monet muutkin eläinlajit - kuluttavat enemmän kaloreita, jos ne laittaa lämpimämpään ympäristöön. Jos kaloreita kuluu enemmän, on syötävä enemmän, jotta energiantarve tyydyttyy. Jos hyönteisen ravinnon lähteenä on vilja, se tarkoittaa lisää satotuhoja, selittää tutkimuksen johtava kirjoittaja, ilmastotutkija Curtis Deutsch Washingtonin yliopistosta.

Hyönteiset popsivat yhä suuremman osan sadosta

Tutkijoiden laskelmien mukaan jokaista lämpenevää astetta kohden riisin, vehnän ja maissin hyönteistuhojen määrä kasvaa 10-25 prosenttia.

– Tällä hetkellä hyönteiset tuhoavat noin 10 prosenttia ravintokasveistamme ennen kuin ne ehtivät kunnolla kasvaa tai sato ehditään korjata. Ellemme pysäytä ilmastonmuutosta vuosisadan loppuun mennessä, ne kuluttavat 15-20 prosenttia sadoistamme, sanoo Deutsch.

Tutkijoiden arvion mukaan ilmaston lämpeneminen 1,5 asteella nykyisestä kaksinkertaistaa vehnään kohdistuvat hyönteistuhot muun muassa Suomessa, Tanskassa ja Brittein saarilla.

– Hyönteistuhot ovat suurempia pohjoisilla alueilla. Jos alue on alun perin viileä ja lämpötila nousee, hyönteismäärien kasvu tapahtuu vieläkin nopeammalla tahdilla kuin muualla, ennakoi Deutch.

Yhdysvalloissa satomenetysten arvioidaan kasvavan 36 prosentilla nykyisestä.

Lue myös:

    Uusimmat