Suomessako viinitarhoja? Uskomaton tarina kiertää Yhdysvalloissa

Pyhän Urhon päivää vietetään sen kunniaksi, että pyhimys ajoi heinäsirkat pois suomalaisista viinitarhoista.

Pohjois-Minnesotaan ja Pohjois-Michiganiin asettui useita suomalaisia, kun muuttoaalto Yhdysvaltoihin oli huipussaan 1800- ja 1900-lukujen taitteesta. Edelleen, joissain osissa Yhdysvaltoja, vietetään pyhän Urhon päivää pyhän Patrickin päivää edeltävänä päivänä, 16. maaliskuuta.

– Pohjois-Minnesotassa on sellainen kaupunki kuin Finland, jossa on joka vuosi pyhän Urhon päivän paraati ja tapahtumia, kertoo Yhdysvalloissa asuva suomalainen Jukka Kukkonen.

– Tarina kertoo, että pyhän Urhon päivän juhlallisuudet aloitettiin, kun suomalaiset kyllästyivät pyhän Patrickin päivänä siihen, että irlantilaiset ryyppäsivät, riehuivat ja pitivät mekkalaa. Perustettiin oma päivä sitä ennen.

Pyhän Urhon päivää alettiin viettää 1950-luvulla, mutta sen syntysyistä on useita versioita. Kukkosen mainitseman tarinan toinen versio kertoo, että pyhän Urhon päivää vietetään, koska yhdysvaltalaiset kummastelivat suomalaisen suojeluspyhimyksen puutetta. Vastavetona amerikansuomalaiset esittelivät Pyhän Urhon.

Kuka perinteen on aloittanutkin ja miksi, huumorintajua häneltä tuskin puuttuu. Pyhän Urhon ansioksi lasketaan se, että hän ajoi aikanaan heinäsirkat pois Suomesta ja pelasti näin suomalaisen viinisadon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja