Suomessa on tehty jo tuhansia hi-viruksen kotitestejä – antaa tuloksen 15 minuutissa

5:45
Katso video: Juha-Erkille annettiin viisi vuotta elinaikaa, mutta mies elää vielä 24 vuotta myöhemmin – kuten myös HI-virukseen liittyvät väärät uskomukset: "Se ei tartu suutelemalla"

Runsaan vuoden markkinoilla olleet hi-viruksen kotitestit ovat löytäneet odotetusti käyttäjiä.

Silti tietoa siitä, kuinka paljon mahdollisia uusia tartuntoja niiden avulla on löydetty, ei vielä ole.

– Meidän tietojemme mukaan niitä on myyty noin 300 kappaletta kuukaudessa, eli vuositasolla 3 000–4 000 kappaletta. Tämä oli aika lailla siinä haarukassa, mitä ennakoitiinkin, kertoo tukikeskus Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen STT:lle.

Tulos saadaan 15 minuutissa

Tarkempaa tietoa kotitestien avulla löydetyistä hi-viruksista on luvassa ensi vuonna, kun lääkäreiden tartuntatauti-ilmoitus päivitetään niin, että tämäkin vaihtoehto voidaan sieltä valita.

Hi-viruksen kotitesti maksaa ostopaikasta riippuen 30–40 euroa. Esimerkiksi Hivpointin omassa kaupassa testi maksoi marraskuussa 35 euroa.

– Koska julkisella puolella testin saa ilmaiseksi, niin totta kai silläkin on vaikutusta, Keronen jatkaa.

Testi tehdään ottamalla sormenpäästä verinäyte. Tulos saadaan 15 minuutissa. Positiivisen testituloksen saajan tulee hakeutua antamaan varmistusnäyte terveydenhuollossa.

Kerosen mukaan hiv-testiä menee Hivpointin myymälästä tasaisesti eri puolille Suomea ja suurin osa ostajista on miehiä.

– Tämäkin on aika ennakoitua, koska pienemmillä paikkakunnilla terveydenhuoltohenkilökunta voi olla tuttua ja kynnys terveyskeskukseen menemiseen voi olla suuri. Testin hintakaan ei ehkä niin paljon silloin haittaa, koska myös matka terveyskeskukseen maksaa, Keronen pohtii.

Hiv-säätiön ylläpitämä Hivpoint muun muassa tarjoaa hiv-tietoutta ja tukee hiv-tartunnan saaneita.

Ennalta otettu lääke estää hivin

Hiv-viruksen torjunnassa uutuutena on tämän vuoden aikana Suomessa tullut käyttöön prep-lääkitys. Lääkettä otetaan ennakkoon, ja se ehkäisee hivin saamisen.

– Lääke ei ole yleisesti saatavilla, eikä sitä ole sellaiseen käyttöön tarkoitettukaan. Lääke on suunnattu henkilöille, joilla on erityisen suuri riski saada hiv. Tietojeni mukaan Suomessa on muutamia satoja tällaisen lääkityksen aloittaneita henkilöitä. Pääasiassa käyttäjät ovat miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa, Keronen selvittää.

Prep-lääkityksen voi saada esimerkiksi käymällä ensin Hivpointissa, missä tilanne arvioidaan ja mahdollisesti kirjoitetaan lähete sukupuolitautien poliklinikalle. Käytännöt vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Myös jotkut yksityiset lääkärit kirjoittavat reseptejä lääkkeelle.

– Aikaisemmin hinta oli esteenä lääkkeen käytölle. Lääke maksoi lähes tuhat euroa kuukaudessa, mutta nyt hinta on pudonnut alle sataan euroon.

Lääkitty hiv ei tartu

Hiv ei lääkittynä tartu. Mitä aikaisemmin tauti todetaan, sitä parempi hoitotulos on.

Hiviä hoidetaan päivittäin otettavalla lääkkeellä. Kehitteillä on pitkävaikutteisia lääkkeitä ja rokote, mutta niiden markkinoille tuloon voi vielä kulua aikaa. Ne tulevat markkinoille luultavasti vasta vuosien päästä.

Lääkityksen ansioista aidsiin kuoleminen on Suomessa erittäin harvinaista ja viruksen saaneet voivat elää normaalia elämää.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja