Juha-Erkille annettiin viisi vuotta elinaikaa, mutta mies elää vielä 24 vuotta myöhemmin – kuten myös HI-virukseen liittyvät väärät uskomukset: "Se ei tartu suutelemalla"

Juha-Erkin piti elää vain viisi vuotta, mutta toisin kävi – HI-virukseen liittyy häpeää ja vääriä luuloja:"Se ei tartu suutelemalla" 5:45

Hi-virukseen liittyy edelleen paljon vääriä uskomuksia ja ennakkoluuloja. Moni pohtii, voiko tartunnan saada esimerkiksi suutelemisesta tai saunan lauteilla istumisesta. Todellisuudessa hiv ei lääkittynä tartu edes suojaamattomassa seksissä.

Juha-Erkki Kants sai vajaat 24 vuotta sitten tietää olevansa hiv-positiivinen. Tieto oli järkytys.

– En tuntenut ketään muuta, kellä olisi hiv. Se tuli ihan pystymetsästä.

Tietoa sairaudesta ei vuonna 1996 ollut saatavilla paljoa, ja Kants luuli kuolevansa.

Niin luulivat myös lääkärit.

Kantsille kerrottiin, että hänellä olisi viidestä kymmeneen vuotta elinaikaa.

Lääkitys muutti kuitenkin kaiken, eikä hiv näy miehen omassa elämässä tänä päivänä millään tavalla.

– Kun kymmenen vuotta tuli täyteen, kaverit sanoivat, että hei, meidän pitää juhlia sitä, että olet vieläkin hengissä, Kants kertoo hymyssä suin.

20 vuotta sitten sairaudesta ei juuri keskusteltu. 80-luvun suuri hiv-spektaakkeli oli ohi, ja koko aihe oli jäänyt taka-alalle.

– Mutta ei vielä tänä päivänäkään tarpeeksi puhuta siitä, miten se tarttuu ja minkälaista on elää hiv-positiivisena, Kants painottaa.

Liian vähän tietoa

Kants itse toimii nykyisin vertaistuen koordinaattorina ja seksuaalineuvojana Positiiviset ry:ssä. Yhdistys paitsi seisoo hiv-positiivisten tukena, myös levittää tietoutta sairaudesta ja pyrkii hälventämään hiviin liittyviä ennakkoluuloja ja vääriä olettamuksia.

Vääriä olettamuksia riittää.

Hiljattain Kantsille soitti huolestunut heknilö. Hän tiedusteli vakavissaan, onko hän voinut saada hi-virustartunnan suudelmasta.

– Sitä ei saa ruoasta, suutelemisesta saunan lauteilta, eikä oikeastaan avohaavoistakaan, jos itsellä on terve iho, Kants kertoo.

Hiv ei tartu lääkittynä

Kantsin mukaan lähes kaikki ne, jotka Suomessa tietävät olevansa hiv-positiivisia, ovat myös lääkityksellä.

– Lääkityksellä virus saadaan mittaamattomiin, mikä tarkoittaa sitä, että sitä on niin vähän veressä, että se ei tartu edes suojaamattomassa seksissä, Kants sanoo.

Suuri ongelma hiviin liittyvässä keskustelussa on Kantsin mukaan ympäristön luoma häpeä.

Kants itse ei suostunut häpeämään. Näyttelijän töitä aiemmin tehnyt mies kertoi kaikille kollegoilleen ja tutuilleen avoimesti hiv-positiivisuudestaan. Sitä kautta hän sai myös keskusteluapua.

– Moni häpeää tartuntaa. Siinä ei ole mitään häpeilemistä. Jos harrastaa seksiä ja nauttii siitä, niin ei tee mitään väärää. Joskus käy vain huono tuuri, Kants toteaa.

Tapauksia vuosittain alle 200

Moni ajattelee edelleen, että hiv on homoseksuaalien sairaus. Suhteellisesti tämä näkyy tilastoissa edelleen, mutta määrällisesti suurin ryhmä ovat heteroseksin kautta tartunnan saaneet.

THL:n tilastoissa vuonna 2018 ilmoitettiin 152 hiv-tartuntaa, joista 94 on ilmoitettu tarttuneen seksin kautta. Näistä 38 on tullut miesten välisen seksin välityksellä ja loput heteroseksistä.

Hiv-tapausten määrä on pysynyt vuodesta 2011 alkaen 150-180 vuosittaisen tapauksen välissä. Huippuvuonna 2006 hiv-tapauksia tuli ilmi 191.

Tällä hetkellä Suomessa elää noin 3000 henkilöä hivin kanssa. Kaikki tapaukset eivät kuitenkaan tule ilmi. Arvion mukaan tietämättään hiv-positiivisia on Suomessa noin 500.

Sunnuntaina 1. joulukuuta vietetään maailman aids-päivää. Lauantaina 30.11. Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestetty Ajankohtaista hivistä -seminaari on nähtävillä täällä.

Lue myös:

    Uusimmat