Mainos

Suomessa hehkuu taas verenpunainen Kuu – edellisestä kerrasta lähes neljä vuotta

Maanantain vastaisena yönä saadaan ihailla taivaalla loistavaa verenpunaista Kuuta – mikäli sää sallii. Täydellistä kuunpimennystä kannattaa ihailla, sillä seuraava mahdollisuus siihen on Suomessa vasta tammikuussa vuonna 2018.

Edellisen kerran kuunpimennys nähtiin Suomessa joulukuussa 2011, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessaan. 

Toisin kuin auringonpimennystä, kuunpimennystä voi huoletta ihailla myös ilman suojalaseja.

Jos kuunpimennystä mielii ihailla, joutuu kuitenkin heräämään aikaisin. Täydellinen pimennys alkaa nimittäin kello 5.11 ja päättyy kello 6.24.

Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan, kun Kuu on radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Kuu pimenee, kun Maan varjo osuu siihen. Jokaisen täysikuun aikana ei kuitenkaan tapahdu kuunpimennystä, sillä Kuun rata on hiukan kallellaan Maan ratatasoon nähden.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 3.10

Osittainen vaihe alkaa klo 4.07

Täydellinen vaihe alkaa klo 5.11

Pimennys syvimmillään klo 5.47

Täydellinen vaihe päättyy klo 6.24

Kuu laskee Helsingissä klo 7.26

Osittainen vaihe päättyy klo 7.28

Kuu laskee Oulussa klo 7.29

Kuu laskee Utsjoella klo 7.34

Puolivarjopimennys päättyy klo 8.24


Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi. Mikäli maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä, Ursasta kerrotaan.

Kuunpimennyksen vaiheet

Kuunpimennys alkaa, kun Kuun reuna lipuu Maan heittämään puolivarjoon. Tällöin Auringon kiekosta osa valaisee yhä Kuuta ja pimennystä on vielä hyvin vaikea huomata.

Tapahtuman näyttävimmät vaiheet käynnistyvät osittaisen pimennyksen alkaessa. Tällöin Kuu alkaa siirtyä Maan täysvarjon alueelle ja sen edellä kulkeva reuna alkaa tummua selkeästi.

Täydellinen pimennys alkaa klo 5.11 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon. Tällöin taivas on vielä tumma ja tähdet ovat näkyvissä. Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan kello 5.47, jolloin nousevan Auringon valo vaalentaa jo taivasta. Kuu näyttää tällöin tumman punertavalta. Täydellinen pimennys päättyy klo 6.24.

Kuu laskee horisontin taa noin kello puoli kahdeksalta aamulla, joten pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät koko maassa näkemättä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.