Suomen tennissensaation kulisseissa pelattiin uhkapeliä – sankarikaksikosta huima paljastus: "Jarkko kysyi"

Suomi sensaatiomaisesti välieriin Davis Cupissa – Heliövaara ja Virtanen hehkuttivat Malagan suomalaisyleisöä 0:44
Suomi sensaatiomaisesti välieriin Davis Cupissa – Harri Heliövaara ja Otto Virtanen hehkuttivat Malagan suomalaisyleisöä.

Suomi venyi taas yhteen sensaatioon tenniksen Davis Cupissa, kun se kaatoi kisan puolustavan mestarin Kanadan 2-1-otteluvoitoin finaaliturnauksessa Malagassa tiistaina. Puolivälierävoiton ratkaisseesta nelinpelistä paljastui jälkikäteen uskomaton seikka. 

Kanada-ottelun ratkaisu venyi myöhäisillan nelinpeliin, kun sitä ennen Patrick Kaukovalta hävisi ja Davis Cupissa hämmästyttävään vireeseen yltänyt Otto Virtanen voitti kaksinpelinsä. 

"Neluriin" Suomi oli jo ilmoittanut Patrik Niklas-Salmisen ykköspyssy Harri Heliövaaran rinnalle, mutta joukkue teki kapteeni Jarkko Niemisen johdolla viime hetken muutoksen: Heliövaara sai parikseen tulikuuman Virtasen

Uhkapeli kannatti. Suomi voitti nelinpelin erin 2-0 ja eteni välieriin. Heliövaara paljasti MTV Urheilulle ottelun jälkeen, että hänen ja Virtasen aiempi yhteinen kokemus nelinpelistä on "erittäin lyhyt".  

– Se sisältää tasan nolla pistettä, edes harjoituksissa, mikä on aika erikoista, kun olemme tunteneet (toisemme) aika pitkään. Helppo oli pelata, Heliövaara totesi. 

– Oli tiedossa, että jos jompikumpi kaksinpelaajistamme pääsee sellaiseen mukavaan flow-tilaan, niin yritetään sitä jatkaa nelurissa valitsemalla se mies siihen minun rinnalleni. Nyt valinta osui täysin oikeaan. Otto pelasi yhtä hyvässä hurmiossa nelinpelin sen kaksinpelin päälle.  

Virtanen oli valmistautunut mahdolliseen komennukseen pelaamalla hieman nelinpeliä Davis Cup -finaalien alla.

– Jarkko kysyi minun matsini jälkeen, että olenko valmis pelaamaan, tai ratkaisemaan, Harrin kanssa. Sanoin, että ehdottomasti, Heliövaaran kanssa lyömistä "siistiksi kokemukseksi" kehunut Virtanen kertaa. 

Virtasen päivä oli täydellinen, vaikka Davis Cupin ulkopuolella hänellä on ollut huolia pelinsä ja pientä vammojen kanssa. 

– Nyt unohdin ne ja menin vaan: Laitoin kaiken likoon! Tämä oli varmasti elämäni tärkein matsi. Sitten menin vain kentälle, ja adrenaliini vei minut sinne, minne vei, Virtanen summaa. 

"Rehellisesti sanottuna herkistyin"

Suomi kohtaa kisan välierässä perjantaina joko Australian tai Tshekin, jotka pelaavat keskenään jatkopaikasta keskiviikkona. 

Suomen joukkueen paras kaksinpelaaja Emil Ruusuvuori joutui jättämään Kanada-ottelun väliin olkapäävamman takia. Kapteeni Niemisen mukaan Ruusuvuoren pelaaminen perjantaina on mahdollista, mutta ei uskaltanut antaa tästä mitään arviota. 

Heliövaaran mielestä Suomi sai "ulosmitattua kaiken" tiistaina, vieläpä ilman Ruusuvuorta. 

– Onhan se ihan käsittämätön saavutus, miten tähän on päästy. Mutta minulla on edelleen sellainen fiilis, että voimme jokaisen vastaantulevan ottelun voittaa. Ei tarvitse olla kuin vastustajaa parempi sinä päivänä. Se riittää.

Tässä auttaa Malagan uskomaton suomalaisyleisö, jota oli tiistaina paikan päällä järjestäjän arvion mukaan jopa 5 000–6 000. 

– Rehellisesti sanottuna herkistyin (kun astelimme kentälle). Maamme-laulu kajahti soimaan, olemme Malagassa ja sieltä "maamme pohjoinen" sen verran kovaa kajahti tuohon areenalle, että lauloin mukana, mutta oli vaikeuksia pysyä sävelessä. Niin makealta tuntui, Heliövaara summaa. 

Miten Suomi valmistautuu Davis Cup -välierään? Kapteeni Jarkko Nieminen vastaa 1:19
Miten Suomi valmistautuu Davis Cup -välierään? Kapteeni Jarkko Nieminen vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat