Suomen naiset pelaavat lentopallon EM-turnauksessa – karsinnan kaksi erävoittoa Montenegrosta varmistivat jo arvokisapaikan

Suomen naisten lentopallomaajoukkue varmisti perjantaina karsinnoissa hyvissä ajoin paikkansa elo-syyskuun EM-lopputurnaukseen. Suomen joukkue saattoi tuulettaa arvokisapaikkaa jo ennen kuin karsintaottelu Montenegroa vastaan Slovakian Nitrassa oli päättynyt.

Suomelle riitti D-karsintalohkossa Montenegroa vastaan EM-paikkaan kahden erän voitto. Suomi hävisi avauserän, mutta voitti kolme seuraavaa ja koko ottelun 3–1 (22–25, 25–22, 25–16, 25–22).

Suomelle viime viikonlopun ensimmäisessä karsintaturnauksessa 2–3 hävinnyt Montenegro aloitti Nitrassa väkevästi ja voitti avauserän 28 minuutissa. Toinenkin erä oli jo uhkaavasti menossa Montenegrolle, mutta kiitos lähinnä Salla Karhun päättäväisen lyöntipelin Suomi ryhdistäytyi ja tasoitti erätilanteeksi 1–1.

Suomi sai tiivistettyä torjuntaansa ottelun vanhetessa. Syöttöjen vastaanottoon jäi sitä vastoin paljonkin parannettavaa.

Kolmas erä oli vedenjakaja

Kolmas erä oli vedenjakaja, sillä sen voitto takasi Suomelle EM-paikan. Erä kului alusta loppuun Suomen hallinnassa muun muassa 9–2-, 14–6- ja 22–11-tilanteiden kautta.

Otteluvoitto sekä EM-kisapaikka olivat Suomelle mieluisa palkinto sen jälkeen, kun karsintoja siirrettiin useita kertoja koronatilanteen takia.

Pistetehtailussa Suomen kolmen kärkeen kuuluivat Karhu (21/+14), iskujaan tarkentanut Piia Korhonen (15/+8) ja korkealta palloa lyönyt Daniela Öhman 15/+13.

Ottelun tärkeys painoi Suomea alussa.

–  Haettiin tasapainoa jännityksen suhteen. Oltiin parempia erien lopuissa, Karhu sanoi Ylen haastattelussa.

Suomi päättää EM-karsinnat lauantaina jo aiemmin lopputurnauspaikkansa varmistanutta Slovakiaa vastaan.

Suomi pelasi edellisessä naisten EM-lopputurnauksessa Turkissa kaksi vuotta sitten. Elo-syyskuun kisat ovat Suomelle sen historian neljäs EM-tapahtuma.

EM-kilpailut pelataan jaettuna turnauksena 18.  elokuuta–4.  syyskuuta Serbiassa, Bulgariassa, Kroatiassa ja Romaniassa.

Positiivinen koronatapaus

Suomen valmistautuminen otteluun ei ollut optimaalinen. Yksi joukkueen jäsenistä sai positiivisen testituloksen pelipäivän koronatestissä ja hänet eristettiin muusta joukkueesta.

Peliluvan joukkue sai kaikkien muiden testitulosten ollessa negatiivinen puolitoista tuntia ennen ottelun alkua. Tällöin pikatestien lisäksi valmistuneet pcr-testien tulokset näyttivät joukkueen kaikilta muilta jäseniltä negatiivista tulosta.